Bieden met een vanafprijs: hoe doe je dat?

Een huis kopen met een vanafprijs betekent dat de minimale prijs al bekend is. Je moet de vanafprijs bieden of meer. Een lager bod wordt niet serieus genomen.

Vanafprijs: 8 tips om het huis te kopen

Een huis kopen met een vanafprijs vraagt een bepaalde strategie. Met deze 8 tips vergroot jij je kans om dit huis te kopen:

 1. Bied niet onder de vraagprijs. Een lager bod heeft geen enkele zin. De verkoper kijkt hier niet eens naar.
 2. Leg een goed bod neer. In de huidige markt is dit ook al vaak je eindbod. Denk dus goed na wat jij het huis waard vindt.
 3. Wees flexibel in je ontbindende voorwaarden. Misschien kun je voorwaarden weglaten? Doe dit alleen als dat geen extra risico’s voor jou meebrengt.
 4. Wees flexibel in je leveringsdatum. Maakt het jou niet uit wanneer je de sleutel krijgt? Laat de verkoper dat weten, dat kan een voordeel zijn.
 5. Schrijf een motivatiebrief. Laat de verkoper weten waarom jij dit huis zo graag wilt kopen. Speel hierbij in op de gevoelens van de verkoper.
 6. Stuur een hypotheekoverzicht mee. Kun je veel geld lenen? Stuur een hypotheekoverzicht mee met je bod. De verkoper weet dan dat de financiering bij jou geen probleem is.
 7. Doe alles om je gunfactor zo hoog mogelijk te maken.
 8. Schakel een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar weet als geen ander hoe jij dit spel moet spelen om dit huis te krijgen.

Voordelen vanafprijs

Je huis in de markt zetten met een vanafprijs heeft voornamelijk voordelen voor de verkopende partij. Voor jou als koper is het verstandig om je hoofd koel te houden als je gaat bieden op een huis met een vanafprijs. Het is een tactiek van de verkoper om jou het gevoel te geven dat je snel moet handelen. Zet eerst alles goed op een rijtje voordat je een bod uitbrengt. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan advies aan een aankoopmakelaar.

Nadelen vanafprijs

Een vanafprijs heeft voor jou als koper een aantal nadelen. Een aankoopmakelaar kan je helpen om het juist bod en de juiste voorwaarden neer te leggen. De nadelen zijn:

 1. Je moet minimaal de vanafprijs bieden om kans te maken op de woning.
 2. De uiteindelijke verkoopprijs zal in deze markt waarschijnlijk een stuk hoger liggen dan de vanafprijs.
 3. In de huidige markt heb je vaak maar één kans. Je bod is dus direct je eindbod.

Vond je dit artikel nuttig?