Veel achterstallig onderhoud onder woningeigenaren

1 december 2022

Heb jij een eigen woning? Dan is de kans groot dat jij ook te weinig onderhoud aan je huis pleegt. En dat kan dan een flinke tegenvaller zijn als je je woning wilt verkopen, omdat je nu eindelijk je droomwoning hebt gevonden.

Uit onderzoek van Panel Inzicht en MainPlus blijkt dat veel Nederlandse huiseigenaren te maken hebben met achterstallig onderhoud in hun huis. Ben je dus op zoek naar een woning? Bekijk dan ook altijd de staat van het onderhoud. Dan kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

18 procent maakt nooit de dakgoot schoon

Want wist je dat je minimaal één keer per jaar de dakgoten moet schoonmaken? En dat de helft van de ondervraagden dit minder dan één keer per jaar doet en 18 procent dit helemaal nooit doet? Een verstopte goot kan flink wat waterschade veroorzaken. 

Datzelfde geldt voor schoorstenen die op de centrale verwarming zijn aangesloten of op de open haard. Slechts 22 procent van de ondervraagden reinigt hun schoorsteen jaarlijks. Doe je dit niet één keer per jaar, dan is de kans op een schoorsteenbrand, rook- en roetschade en koolmonoxidevergiftiging een stuk groter.

Maar ook het schilderwerk valt vaak onder achterstallig onderhoud. Houtwerk moet je toch wel iedere vijf jaar schilderen om waterschade en houtrot te voorkomen. En zo zijn er nog heel veel zaken die je als woningeigenaar écht regelmatig moet uitvoeren. Goed onderhoud aan je woning is belangrijk voor het behoud van je woning, maar ook voor je eigen veiligheid.

Verzekering betaalt niet uit bij achterstallig onderhoud

Houd er ook rekening mee dat je verzekering niet uitbetaald als jij niet kunt aantonen dat je je schoorsteen jaarlijks laat vegen en je goten reinigt. Veel verzekeraars hebben het volgende in hun polis opgenomen: ‘Schade als gevolg van slecht of achterstallig onderhoud is niet gedekt’. 

Spaar voor onderhoud aan je woning

Heb je een eigen woning? Dan kun je het beste iedere maand een bedrag apart leggen voor het onderhoud van je woning. Pleeg jaarlijks onderhoud aan je woning en één keer per vijf jaar groot onderhoud. Dan behoudt je woning haar waarde.

Bron: Nu.nl

Vond je dit artikel nuttig?