Voorlopig Koopcontract - Veelgestelde vragen
Het voorlopig koopcontract is hetzelfde als een koopovereenkomst of een koopakte. In dit contract staan alle gegevens die te maken hebben met de koop en de overdracht van de woning.
Veelgestelde vragen (en antwoorden) over het voorlopig koopcontract
1. Is voorlopig koopcontract bindend?
Ja, het voorlopig koopcontract is in principe bindend. Er zijn een aantal omstandigheden waarbij je het voorlopig koopcontract nog wel kunt ontbinden. Dat is tijdens de drie dagen wettelijke bedenktijd en als je gebruik kunt maken van de ontbindende voorwaarden die in het contract zijn opgenomen.
2. Hoe lang duurt tekenen voorlopig koopcontract?
Vaak zit er tussen het maken van de mondelinge overeenkomst en het daadwerkelijk ondertekenen van het voorlopig koopcontract zo’n anderhalve week. Maar het kan ook eerder, bijvoorbeeld na 48 uur.
3. Wie betaalt het voorlopig koopcontract?
Meestal betaalt de koper alle notariskosten die horen bij de overdracht van de woning. Dus ook het opstellen en tekenen van het voorlopig koopcontract. Maar je kunt hier afspraken over maken. Soms komt het voor dat ook de verkoper (een deel van) deze kosten betaalt.
4. Wie stelt een voorlopig koopcontract op?
Meestal stelt de verkopende partij (of de verkoopmakelaar) het voorlopig koopcontract op. Maar dat is niet verplicht. Je kunt als koper ook samen met de verkoper het voorlopig koopcontract opstellen.
5. Wie tekent als eerste voorlopig koopcontract?
De verkoper tekent het voorlopig koopcontract altijd als eerste. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract. Zodra de verkoper het getekende contract van de koper heeft ontvangen is de koop rond. De drie dagen wettelijke bedenktijd gaan op dat moment in. De makelaar stuurt het contract naar de notaris. De notaris stelt een akte van levering op.
6. Hoeveel tijd tussen huis kopen en overdracht?
De koper en verkoper stemmen samen af wanneer de overdracht precies is. Meestal zit daar minimaal zes weken tussen.