Vrij op naam

Koop je een huis ‘vrij op naam’, dan betaalt de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning. Die kosten zijn: overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en de notariskosten voor de akte van levering. De term vrij op naam komt vaak voor bij nieuwbouwwoningen. 

Waarom vrij op naam bij nieuwbouwwoningen?

Een nieuwbouwwoning wordt vaak v.o.n. (vrij op naam) aangeboden. Je hoeft deze kosten dan niet te betalen, omdat jij de eerste eigenaar van de woning bent. Dat scheelt je dan 2 procent overdrachtsbelasting. Je moet er wel rekening mee houden dat je 21 procent belasting moet betalen over de nieuwbouwwoning. Gelukkig komt dat bedrag niet bovenop de koopsom, maar is het al in de koopprijs meegenomen.

Wat betaal je wel bij vrij op naam?

Koop je een woning ‘vrij op naam’, dan betaal je dus geen overdrachtsbelasting, geen kadastrale kosten en geen notariskosten voor de akte van levering. Maar er zijn een aantal andere dingen die je wél betaalt bij een nieuwbouwwoning. Je moet rekening houden dat er bij v.o.n. toch nog kosten bijkomen van 2-3 procent van de koopsom. Die kosten zijn voor:

  1. De notariskosten voor de hypotheekakte.
  2. Advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek.
  3. Kosten voor de aanvraag van NHG (alleen als je NHG aanvraagt).
  4. Taxatiekosten en bouwkundige kosten voor meerwerk (alleen als dit van toepassing is).

Verschil kosten koper en vrij op naam

Koop je een bestaande woning, dan krijg je te maken met de kosten koper (k.k.). Hierbij betaalt de koper naast de koopsom ook de overdrachtsbelasting, kadasterkosten en de notariskosten. Koop je een woning vrij op naam, dan betaal je deze kosten niet.

Als je een woning vrij op naam koopt, dan wil dat niet altijd zeggen dat je dan ook goedkoper uit bent dan wanneer je een woning kosten koper koopt. De kosten voor de eigendomsoverdracht bij de notaris zijn bij een woning v.o.n. vaak verwerkt in de koopsom. Net zoals de 21 procent belasting die je bij v.o.n. moet betalen. Dat is veel hoger dan de 2 procent overdrachtsbelasting die je moet betalen bij een huis k.k.

Een ander nadeel van een nieuwbouwwoning is dat er niet te onderhandelen valt over de vraagprijs. Dat is bij een woning k.k. wel een mogelijkheid.