Werken zonnepanelen in de winter?

17 november 2022

Nu de dagen steeds korter worden, vragen veel mensen zich af of de zonnepanelen wel werken in de winter. Er is minder zon en om 16.30 uur begint het al te schemeren. Wat betekent dit voor de opbrengst van je zonnepanelen?

Het klopt inderdaad dat je zonnepanelen in de winter minder opleveren dan in de zomer. Om goed te werken, hebben zonnepanelen daglicht nodig. En dat is nu eenmaal minder in de herfst en winter. Ook is het nu vaker bewolkt, dat betekent ook dat je panelen minder daglicht kunnen opnemen. Eigenlijk wek je tussen april en september 70 procent van al je stroom op met je panelen. Die overige 30 procent wek je op in die andere 6 maanden van het jaar.

Minder opbrengst, maar je hebt meer stroom nodig

In de winter heb je dus minder opbrengst van je zonnepanelen. Terwijl je juist in deze maanden de meeste stroom nodig hebt. Is het dan wel zinvol op zonnepanelen aan te schaffen? 

Dat is het zeker! Als je zelf niet voldoende stroom via je panelen opwekt, dan wordt de rest aangevuld met stroom van het algemene net. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten. En in de zomermaanden zul je vaak meer stroom opwekken dan je verbruikt. In dat geval kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Deze regeling is door de overheid bedacht. De stroom die je teveel opwekt, lever je terug aan het algemene elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je een vergoeding.

Afbouwen salderingsregeling

Maar let op! Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. De vergoeding die je ontvangt voor de stroom die je teruglevert, gaat dan omlaag. Het mooiste zou zijn als je je stroom die je teveel opwekt, kunt bewaren tot bijvoorbeeld de wintermaanden. Je panelen leveren dan misschien te weinig stroom. Maar op dit moment kan dat nog niet. 

Werken zonnepanelen in de winter?

Om antwoord te geven op de vraag: Ja, zonnepanelen werken ook in de winter. Maar ze leveren wel minder op. Of jouw panelen voldoende opleveren is afhankelijk van jouw stroomverbruik én het aantal panelen dat je hebt.

Bron: NU.nl

Vond je dit artikel nuttig?