Woning met laag energielabel verkoopt lastig: is dit jouw kans?

4 november 2022

Makelaarsvereniging NVM en huizenplatform Funda zien dat huizen met een laag energielabel langer te koop staan. Mensen filteren steeds vaker op energielabel. Dat is ook niet zo gek, want de energieprijzen rijzen de pan uit. Een energiezuinige woning is daarom steeds populairder onder huizenkopers.

Als je het zoekgedrag van Funda analyseert, dan zie je dat er in het derde kwartaal van 2022 49 procent vaker gefilterd is op energielabel dan in het tweede kwartaal. En vergeleken met vorig jaar is dit zelfs met 261 procent toegenomen. Sinds 1 januari 2022 is het ook verplicht om een energielabel te hebben als je je woning wilt verkopen. 

Een huis met een laag label levert minder op

Het NVM kwam afgelopen zomer al met cijfers waarmee ze lieten zien dat een huis met een C-label gemiddeld 8 procent meer oplevert, dan een huis met een G-label. Zo’n laag energielabel schrikt mensen af. Terwijl het ook juist een kans kan zijn.

Heb je een huis op het oog met een laag energielabel, dan weet je zeker dat er nog onderhandelingsruimte is. De verkoper weet ook dat er een flinke investering nodig is om de woning te verduurzamen. Om dit in kaart te brengen is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De bouwkundige bekijkt de woning en kan ook aangeven wat je kunt doen om de woning te verduurzamen.

Schakel een energieadviseur in

Een andere optie is om zelf met een energieadviseur door de woning te lopen. Deze adviseur geeft je tips over het energiezuinig maken van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van enkel glas door dubbel glas, zonnepanelen en isolatie. De adviseur geeft ook aan wat de investering is die je zou moeten doen om wel naar een A-label te gaan. De hoogte van de investering kun jij gebruiken tijdens de onderhandelingen om de verkoopprijs te verlagen.

Hypotheek om woning te verduurzamen

Wat veel woningkopers niet weten is dat je vaak extra hypotheek kunt krijgen als je aangeeft dat je de woning wilt verduurzamen. Je mag dan vaak tot 6 procent boven de taxatiewaarde lenen. Dat geld moet je dan investeren in het verduurzamen van je woning. Een hypotheekadviseur kan je hier advies en informatie over geven.

(Bron Nu.nl)

Vond je dit artikel nuttig?