Wat is woningruil?

Bij woningruil koop jij een woning van iemand en die persoon koopt jouw woning. Dit gebeurt op exact hetzelfde moment. Denk bijvoorbeeld aan een ouder echtpaar dat kleiner wil wonen en hun huis daarom ruilt met een jong gezin dat juist op zoek is naar meer ruimte.

Bij woningruil tussen twee partijen, ‘ruil’ je dus van woning. Je maakt voor beide woningen een koopovereenkomst op en je hebt ook bij beide woningen te maken met de kosten koper. Waarschijnlijk verschillen de woningen wel in prijs, daarom zal één van beide partijen wel geld moeten inleggen.

Woningruil met meer dan twee partijen

Het is ook mogelijk om woningruil te doen met drie, vier, vijf of zelfs nog meer partijen. Al deze partijen verhuizen dus op dezelfde dag naar hun nieuwe woning. In principe is er geen maximum aantal aan woningruil. Het belangrijkste is dat je voor iedere woning een juiste persoon vindt.

Voordelen van woningruil 

Woningruil heeft een aantal voordelen ten opzichte van op de meer gangbare manier een woning kopen, namelijk:

  1. Je hebt geen dubbele woonlasten.
  2. Doordat de koop en verkoop tussen dezelfde mensen is, maakt het de onderhandelingen eenvoudiger en het risico kleiner. De koop gaat eigenlijk altijd door.

Nadelen van woningruil 

  1. Het is erg lastig om de juiste ruilpartner te vinden. Niet alleen moet je iemand vinden die open staat voor woningruil, maar het huis en de buurt moeten ook aan jouw wensen voldoen. En dat geldt ook voor jouw huis en buurt.
  2. Je moet op de dag van verkoop ook direct verhuizen. Er is dus geen tijd om te klussen in je nieuwe woning.

Het is verstandig om altijd een taxateur of makelaar in te schakelen bij een woningruil. Dan weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor je nieuwe woning of te weinig krijgt voor je oude woning.

Woningruil: huurwoning 

Woningruil komt veel vaker voor tussen twee huurwoningen dan tussen koopwoningen. Bij de ruil van een huurwoning is het ook belangrijk dat je een juiste ruilpartner vindt. Daarnaast moeten ook de verhuurders, dus de officiële eigenaren van de huurwoningen, toestemming geven voor de woningruil.

Als je een sociale huurwoning via een woningcorporatie huurt, kun je ook aan woningruil doen. Houd er wel rekening mee dat woningcorporaties passend toewijzen. Dat betekent dat je alleen van huurwoning kunt ruilen als de hoogte van de huur van die nieuwe woning past bij jouw inkomen. Op de site van de Rijksoverheid en het juridisch loket staat veel informatie over woningruil van een huurwoning.

Hoe structureer je een woningruil?

Een woningruil is niet makkelijk. Je moet nét die juiste persoon vinden die hier ook voor open staat. Het is verstandig om een professional in te schakelen. Een makelaar kent de markt en kan je vertellen of jouw woningruil kans van slagen heeft of niet. Je moet in ieder geval de volgende stappen doorlopen voor een succesvolle woningruil:

  1. Bepaal jouw wensen en eisen met betrekking tot jouw droomwoning. Waar moet de woning aan voldoen, in welke buurt wil je wonen, wat is je budget.
  2. Bepaal wat jouw eigen woning waard is en wat je er minimaal voor wil hebben.
  3. Schakel een professional in om een geschikte ruilpartner te vinden. De professional kan zijn netwerk gebruiken om te kijken of je woningruil kans van slagen heeft.
  4. Onderhandel over de prijs en de voorwaarden.

Dit vind jij waarschijnlijk ook interessant

Vond je dit artikel nuttig?