Kosten aankoopmakelaar

Wat kost een aankoopmakelaar?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Een aankoopmakelaar helpt je om een huis aan te kopen. Het is dé expert als je een huis wilt aankopen. De aankoopmakelaar komt op voor jouw belangen en zorgt ervoor dat je nooit teveel betaald voor een woning. Hij helpt je met de zoektocht naar jouw droomhuis, hij geeft tips voor de bezichtiging, of gaat zelfs met je mee, hij onderhandelt voor jou en controleert de koopakte. Hiervoor betaal je een vergoeding, dat wordt ook wel courtage genoemd.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Nu ben je vast benieuwd wat een aankoopmakelaar precies kost? Dat is van twee dingen afhankelijk. Allereerst van het type aankoopmakelaar dat je inschakelt en ten tweede van de vergoeding (courtage) die je moet betalen. 

Type aankoopmakelaars

Er zijn drie typen aankoopmakelaar te onderscheiden, namelijk:

  1. de lokale aankoopmakelaar
  2. de online aankoopmakelaar
  3. de aankoopcoach

1 De lokale aankoopmakelaar
Dit is de traditionele aankoopmakelaar. Dit is ook vaak de duurste aankoopmakelaar. De makelaar is lokaal gevestigd. De lokale aankoopmakelaar gaat met je mee naar bezichtigingen, hij controleert de koopakte, adviseert je bij de keuze van een bouwkundige, taxateur en notaris, hij doet de biedingen voor jou en je betaalt vaak 1 tot 2 procent courtage. Daarnaast helpen ze je met het zoeken naar een geschikte woning. Gemiddeld kost een lokale aankoopmakelaar tussen de € 2.000 en de € 5.000.

2 De online aankoopmakelaar
De online aankoopmakelaar werkt vaak landelijk. Eigenlijk doet een online aankoopmakelaar exact hetzelfde als een lokale aankoopmakelaar, behalve dat deze aankoopmakelaar niet meegaat naar de bezichtigingen. Libero Aankoop is een online aankoopmakelaar. Wij geven jou onbeperkte aankoopbegeleiding bij de koop van jouw woning. Dat betekent dat wij net zo lang doorgaan totdat wij een woning voor jou hebben aangekocht. Wij werken landelijk en je betaalt bij ons een vast bedrag van € 1.848. 

3 De aankoopcoach
Tegenwoordig zie je ook steeds vaker dat mensen een aankoopcoach inschakelen. Het enige wat een aankoopcoach doet is jouw koopakte controleren. Deze begeleiding is niet onbeperkt, maar geldt vaak voor maximaal 5 woningen. Je moet verder alles zelf doen. Je betaalt gemiddeld € 250 tot € 750 voor een aankoopcoach.

Courtage

Als je een aankoopmakelaar inschakelt, dan betaal je courtage. Je betaalt de aankoopmakelaar een vergoeding. Dat kan op verschillende manieren, namelijk:

  1. no cure, no pay
  2. percentage van de aankoopsom
  3. vast bedrag

1 No cure, no pay
Je betaalt de aankoopmakelaar pas een bepaald bedrag als je daadwerkelijk een huis hebt aangekocht. Koop je geen woning? Dan hoef je ook niets te betalen. Het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen is vaak een percentage van de aankoopsom van de woning. Maar het kan ook een bedrag zijn dat je vooraf hebt afgesproken.

2 Percentage van de aankoopsom
Je betaalt de aankoopmakelaar courtage. Dat is eigenlijk een percentage van de aankoopsom. Hoe duurder de woning is die je aankoopt, hoe meer je de aankoopmakelaar betaalt. Dit kan ertoe leiden dat de aankoopmakelaar niet erg zijn best doen om de beste prijs voor jou te onderhandelen. Want hoe lager de prijs, hoe minder courtage hij krijgt. De courtage is vaak 1 tot 2 procent van de aankoopprijs.

3 Vast bedrag
Er zijn ook aankoopmakelaars waarbij je een vast bedrag betaalt. Dat bedrag is niet afhankelijk van de verkoopprijs van de woning. Je weet dan altijd van tevoren hoeveel geld je kwijt bent aan de aankoopmakelaar.

Voorbeeld kosten aankoopmakelaar

Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

Nee, je kunt de kosten voor een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar niet aftrekken van de belasting. Daarom is het verstandig om altijd goed te kijken hoeveel je een aankoopmakelaar moet betalen. Is dat een bepaald percentage van de aankoopprijs? Dan ben je vaak meer geld kwijt, dan wanneer je voor een aankoopmakelaar kiest waarbij je een vast bedrag betaald. 

Vond je dit artikel nuttig?