Overbieden huis

Hoeveel moet je overbieden: Wat wil je maximaal betalen? Wat is je maximale hypotheek? Hoeveel eigen geld kan en wil je inleggen? Welke ontbindende voorwaarden zijn belangrijk?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Overbieden is niets anders dan meer bieden dan de vraagprijs van de woning, of meer bieden dan de taxatiewaarde van de woning. In twee situaties is het mogelijk boven de vraagprijs te bieden:

  1. De verkoper organiseert een inschrijving, omdat er meerdere mensen interesse hebben. Bij een inschrijving leg je direct een eindbod neer. Iedereen die interesse heeft, doet dit voor een bepaalde datum en tijd. Om het huis te kunnen krijgen moet je vaak overbieden.
  2. Als er schaarste is op de woningmarkt. In die situatie zoeken veel mensen een huis en zijn er weinig huizen te koop. Overbieden is dan vaak de enige optie om een huis te kunnen kopen. 

Veilig overbieden

Om overbieden op een huis veilig te doen, moet je jezelf een aantal vragen stellen:

  1. Wat is je maximale hypotheek? Bied je teveel, dan kun je misschien geen hypotheek krijgen. Je hypotheek is maximaal de taxatiewaarde van je woning. 
  2. Hoeveel eigen geld kun en wil je inleggen? Dan weet je precies tot hoever je boven de vraagprijs kunt bieden.
  3. Welke ontbindende voorwaarden zijn voor jou belangrijk? Je biedt al boven de vraagprijs, zorg er dus voor dat deze voorwaarden naar jouw wens zijn.
  4. Wat wil je maximaal voor het huis betalen? Betaal nooit meer dan wat jij vindt dat de woning waard is.


Overbieden huis: wat zijn de risico's?

Een huis kopen door boven de vraagprijs te bieden, kan gevaarlijk zijn. Je moet dan een deel zelf financieren. Je mag 100 procent van de taxatiewaarde van de woning lenen. Dus alles boven die waarde kun je niet in een hypotheek financieren. Dit gat kun je overbruggen met eigen spaargeld of met de overwaarde op je huidige woning.

Het gevolg van het hebben van een woning die je voor meer hebt aangekocht dan dat de woning waard is, merk je pas als je de woning weer gaat verkopen. In een markt waar meer aanbod van woningen zijn dan kopers, daalt de waarde van je huis. Hierdoor kun je je huis niet met winst verkopen. Je kunt dan blijven zitten met een restschuld. Je krijgt in dat geval minder voor de woning dan dat jij zelf voor de woning hebt betaald.

Overbieden huis: wat is het maximum?

Hoeveel je precies moet overbieden, hangt af van verschillende dingen. Je eigen budget speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de locatie. In de ene regio is 5 procent overbieden op een woning normaal, terwijl dat percentage in andere regio’s op 1 procent ligt. Voordat je gaat overbieden moet je beseffen dat je nieuwe huis onder water kan komen te staan zodra de huizenprijzen weer gaan dalen. Wil je zeker weten dat je veilig overbiedt op een huis? Vraag advies aan een aankoopmakelaar. Hij of zij kent de markt goed en weet ook of je teveel of te weinig biedt. 

Overbieden huis: waar moet je op letten?

Overbieden op een huis is niet zonder risico. De maximale hoogte van je hypotheek is net zo hoog als de taxatiewaarde van de woning. Bied je boven de vraagprijs? Dan biedt je vaak meer dan de taxatiewaarde. Het bedrag boven de taxatiewaarde moet je uit eigen zak betalen. Kijk ook altijd naar de ontbindende voorwaarden en laat de verkoper jouw voorwaarden weten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

  1. een voorbehoud van financiering; 
  2. de datum van oplevering; 
  3. een bouwtechnische keuring.

Een bod uitbrengen boven de vraagprijs kun je het beste samen met een aankoopmakelaar doen. Hij of zij geeft je professioneel advies over het perfecte bod voor die woning. Met een aankoopmakelaar bied je altijd veilig boven de vraagprijs.