Opeethypotheek

Opeethypotheek: haal overwaarde uit je woning om je pensioen aan te vullen
(geüpdatet)
(geüpdate)

De opeethypotheek (ook verzilverhypotheek genoemd) biedt de mogelijkheid voor ouderen (rond de AOW-leeftijd) om de overwaarde van hun huis te verzilveren, zonder dat zij hoeven te verhuizen. De overwaarde van je huis leen je van de bank. Je huis is dus het onderpand. 

Belangrijk om te weten of vragen

De opeethypotheek is best ingewikkeld. Daarom raden we je aan om een hypotheekadviseur om advies te vragen. Je moet in ieder geval goed nadenken over de volgende aspecten:

 1. Wat gebeurt er als je woning minder waard wordt door dalende woningprijzen? 
 2. Wat gebeurt er bij een scheiding of bij overlijden?
 3. Bestaat het risico dat je op een bepaald moment je huis moet verkopen? 
 4. Wil je in dit huis oud worden en zijn hier misschien aanpassingen voor nodig in het huis?
 5. Is je huis duurzaam genoeg om oud te worden? Zijn er hoge onderhoudskosten? 

De hypotheekadviseur kan je goed adviseren over de risico’s. 

Opeethypotheek berekenen

De opeethypotheek werkt als een lening. Daarom moet je ook rente betalen. De rente bij deze hypotheekvorm is niet aftrekbaar. De rente betaal je pas bij de verkoop van de woning. Het moment dat je het huis gaat verkopen, kies je zelf. Houd wel rekening dat de rente steeds hoger wordt. Hoe langer je er blijft wonen, hoe hoger de rente.
Houd ook rekening met overige bijkomende kosten. Dit zijn de kosten voor je hypotheekadviseur en de notaris. Je notaris speelt een rol bij de overdracht van het eigendom van de woning en moet de verkoper goed informeren.    

Opeethypotheek: de voor- en nadelen

Wil je weten of een opeethypotheek bij jou past? Kijk dan eens goed naar de voor- en nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen opeethypotheek

 1. Je mag zelf bepalen of je het vrijkomende vermogen in één keer ontvangt, of dat je bijvoorbeeld iedere maand een deel krijgt. 
 2. Het geld is vrij te besteden. Je kan dit bijvoorbeeld spenderen aan zorg die je nodig hebt, eventuele aanpassingen aan het huis, vakantie of familie. 

Nadelen opeethypotheek

 1. Als je het vrijgekomen vermogen in één keer opneemt, betaal je direct rente over het hele bedrag. 
 2. De bank loopt meer risico waardoor de rente relatief hoog is.
 3. Als je woning minder waard wordt, heeft dit een negatief effect op je lening. Het bedrag wat je mag lenen is namelijk afhankelijk van de woningwaarde. 
 4. De erfenis die je wil achterlaten voor je erfgenamen wordt kleiner, omdat je zelf je vermogen “opeet”.

Vond je dit artikel nuttig?