Nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kopen in 5 stappen - stappenplan
(geüpdatet)
(geüpdate)

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt namelijk anders dan het kopen van een bestaande woning. Wij hebben daarom een stappenplan gemaakt. Handig voor jou, zo vergeet je niets in jouw aankoopproces.

 Het stappenplan bestaat uit de volgende 6 stappen:

  1. Oriëntatie
  2. Een woning zoeken
  3. Bepalen meer- of minderwerk
  4. Koop-aanneemovereenkomst
  5. Financiering
  6. Oplevering

1 Oriëntatie

In deze stap zet je voor jezelf op papier wat je precies zoekt. In welke buurt wil je wonen, welke voorzieningen moeten er zijn, waar moet het huis aan voldoen, wat is je budget?

2 Een woning zoeken

Als je eenmaal weet wat je wil, kun je gericht op zoek gaan naar een nieuwbouwwoning die voldoet aan jouw wensen en eisen. Je kunt op Funda zoeken, sites van projectontwikkelaars in de gaten houden, of een aankoopmakelaar inschakelen om je te helpen bij je zoektocht.

Heb je iets moois gevonden, maar zijn er meer geïnteresseerden? Dan vindt er vaak een loting plaats. Het is dan afwachten of je de woning toegewezen krijgt. 

3 Bepalen meer- of minderwerk

Als de nieuwbouwwoning aan jou is toegewezen, moet je nadenken over meerwerk en minderwerk. Wil je een uitbouw, een carport, of wil je liever zelf de keuken of badkamer installeren? Dan kun je dat allemaal op dit moment aangeven.

4 Koop- aanneemovereenkomst

Nu is het moment aangebroken om de koop- aanneemovereenkomst te tekenen. Je bent nog niet de eigenaar van de woning, want de woning moet nog gebouwd worden. Toch ga je al wel een verplichting aan door deze overeenkomst te tekenen. Hierbij moet je letten op:

  1. De prijs en de bouwrente
  2. Betalingstermijnen
  3. Garantie
  4. Bouwtijd
  5. Ontbindende voorwaarden

Ook als koper van een nieuwbouwhuis heb je na het tekenen van de koop-aanneemovereenkomst nog 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze drie dagen kun je nog afzien van de koop zonder een boete te betalen.

5 Financiering

Na het tekenen van de koop-aanneemovereenkomst moet je de financiering regelen. Je kunt ook voor een nieuwbouwwoning een hypotheek afsluiten. Je hypotheekadviseur kan je ook advies geven over een bouwdepot.

6 Oplevering

Als de bouw is afgerond is de oplevering van je nieuwbouwwoning. Samen met de bouwer controleer je of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Je kunt ook een bouwkundige vragen om een opleveringskeuring te doen. Hij noteert dan alle gebreken. Vergeet niet om na de opleveringskeuring het proces-verbaal van oplevering te tekenen. Ook de bouwer ondertekent dit. Jij accepteert de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken en de bouwer belooft de gebreken te herstellen. 

De 5%-regeling
Om er zeker van te zijn dat de bouwer de gebreken ook écht herstelt, is er de 5%-regeling. Dat is het wettelijke recht van jou als koper om bij de oplevering 5% van de aanneemsom achter te houden bij de notaris. Dan weet je zeker dat de aannemer de gebreken op tijd herstelt.

Vond je dit artikel nuttig?