Overdrachtsbelasting

Zoveel procent overdrachtsbelasting moet jij betalen in 2023
26 september 2023 (geüpdatet)
26 september 2023 (geüpdate)

De overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen als je een huis koopt. Je betaalt vaak 2% van de koopsom aan overdrachtsbelasting, maar dit kan ook 0% of 10,4% zijn. 

Het tarief van 2% betaal je als je zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kun je een vrijstelling krijgen. Je betaalt dan 0% overdrachtsbelasting. Je betaalt 10,4% overdrachtsbelasting als het bijvoorbeeld gaat om een recreatiewoning, een 2e woning, een bedrijfsgebouw, een woning die je wilt verhuren. Op de site van de belastingdienst staat de complete lijst.

Vrijstelling overdrachtsbelasting 

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan kun je sinds 1 januari 2021 een vrijstelling van deze belasting krijgen. Je moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Je bent jonger dan 35 jaar
  2. Je hebt nog niet eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting ontvangen
  3. De koopsom ligt onder de € 440.000,-
  4. Er geldt een zelfbewoningsplicht. Je gaat zelf in de woning wonen.

Om gebruik te maken van deze vrijstelling moet je in een verklaring bij de notaris vastleggen dat je echt zelf in de woning gaat wonen. Hier kun je alleen onderuit als er onvoorziene omstandigheden zijn, zoals een scheiding of overlijden. Als dat het geval is en zelfbewoning daardoor niet mogelijk is, kan de vrijstelling alsnog gelden of je moet een lager tarief dan die 2% overdrachtsbelasting betalen.

Overdrachtsbelasting 2024

Let op! Vanaf 1 januari 2024 wordt de vrijstelling voor overdrachtsbelasting aangepast. Je kan dan vrijstelling krijgen met een hogere koopsom: € 510.000,- . De overige eisen blijven ongewijzigd.

Dit is het verschil tussen de regels voor vrijstelling overdrachtsbelasting 2023 en vrijstelling overdrachtsbelasting 2024:

2023 2024
Je bent jonger dan 35 jaar. Je bent jonger dan 35 jaar.
Je gaat zelf in de woning wonen. Je gaat zelf in de woning wonen.
Je hebt nog niet eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting ontvangen. Je hebt nog niet eerder de vrijstelling van overdrachtsbelasting ontvangen.
De koopsom ligt onder de € 440.000,- De koopsom ligt onder de € 510.000,-

Overdrachtsbelasting starters

Voor starters op de woningmarkt kan het erg interessant zijn om dan toch een huis te kopen. Het bespaart je heel veel geld en dat kun je als starter wel gebruiken. Je moet dan wel aan de voorwaarden voor deze vrijstelling voldoen en dit vast laten leggen bij een notaris.

Heb ik recht op vrijstelling als ik al eerder een huis heb gekocht?

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan heb je recht op vrijstelling. Het maakt niet uit of dit je 1e, 2e of 3e huis is dat je koopt, zolang je niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht vrijstelling over de overdrachtsbelasting te krijgen. Als je bij de koop van je huis geen aanspraak hebt gemaakt op de vrijstelling, dan kun je dat ook niet met terugwerkende kracht doen.

Dit vind je waarschijnlijk ook interessant:

Vond je dit artikel nuttig?