Aansprakelijkheidsverzekering

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering wel en wat niet?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering waar je aanspraak op kunt maken als je per ongeluk iemand verwondt of spullen van iemand anders beschadigd. Als je volgens de wet aansprakelijk bent, dan moet jij in veel gevallen een vergoeding betalen. Je kunt je verzekeren tot een bedrag van €2.500.000,-. 

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt een aantal zaken. De verzekering is voor jezelf, maar je kan ook je partner en/of kinderen (inwonend of uitwonend als je kind voltijd of deeltijd studeert) meeverzekeren. Je huisdieren en eventueel huispersoneel zijn ook verzekerd. Je bent overal ter wereld verzekerd.

  1. Schade door je eigen woning. Het kan zomaar gebeuren dat er met een harde storm één van je dakpannen wegwaait. Deze kan schade veroorzaken aan bijvoorbeeld de auto van je buurman. Gelukkig ben je dan verzekerd als je huis in Nederland staat.
  2. Logeren of oppassen. Schade veroorzaakt tijdens het oppassen of logeren bij anderen is verzekerd tot €25.000,-.
  3. Schade tijdens het helpen van een vriend. Help je één van je vrienden met verhuizen en valt zijn net nieuwe tv uit je handen? Dan ben je verzekerd tot €25.000,-. Je moet dan wel belangenloos geholpen hebben en geen vergoeding hebben ontvangen voor je hulp.
  4. Schade door een huisdier. Als je huisdier schade veroorzaakt bij iemand anders, ben je verzekerd. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Je bent niet verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar het is wel verstandig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten van schade kan flink oplopen.
Je kan een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij.

Kosten aansprakelijkheidsverzekering

Je betaalt maandelijkse premie. Voor een aansprakelijkheidsverzekering is dit vaak een aantal euro’s per maand. Een exacte berekening hangt af van jouw persoonlijke situatie (woonplaats, leeftijd en eventueel eigen risico) en of je alleen jezelf verzekerd of ook je partner en/of kinderen.