Hybride taxatie

Een hybride taxatie is een woningtaxatie op afstand. Bij deze taxatievorm komt er geen onafhankelijk taxateur bij je langs om de waarde van de woning te bepalen. De taxateur bekijkt op afstand of de waarde van het huis met online data bepaald kan worden. Als dat kan, dan hoeft hij niet de woning fysiek te bezoeken. Hij kan dan twee modelwaardes gebruiken om tot een juiste woningwaarde te komen. Een andere benaming voor de hybride taxatie is de bureauwaardering: de waarde van het huis wordt vanachter het bureau bepaald. Je krijgt, net als bij een normale taxatie, wel een taxatierapport waarin de woningwaarde staat.

Is een hybride taxatie altijd mogelijk?

Nee, in een aantal gevallen is het niet mogelijk om de woningwaarde te bepalen door het uitvoeren van een hybride taxatie. Allereerst moet je hypotheekverstrekker akkoord gaan met een hybride taxatie. En je hypotheek mag niet meer dan 90 procent van de woningwaarde zijn.

Een hybride taxatie is ook niet altijd mogelijk. Een nieuwbouwwoning kan niet getaxeerd worden door een hybride taxatie. Er zijn namelijk geen modelwaardes voor deze woningen opgenomen in de database. Datzelfde geldt voor appartementen en unieke objecten. Ook daarvan ontbreken vaak de modelwaardes. 

Hybride taxatie: de voordelen 

De voordelen van een hybride taxatie zijn:

  1. Deze taxatievorm is goedkoper. Dat komt doordat de taxatie niet op locatie wordt gedaan, maar vanachter een bureau. Ook hoeft er minder gerekend te worden, omdat de taxatie is gebaseerd op twee modelwaardes.
  2. Een hybride taxatie is sneller dan een gewone taxatie. Dat komt voornamelijk omdat deze taxatie op afstand wordt gedaan. En er worden modelwaardes gebruikt voor de berekening van de woningwaarde. De taxatie zelf duurt 1 tot 2 uur. Je hebt dan vaak binnen 1 werkdag het taxatierapport. Bij een normale taxatie is een taxateur vaak 5 tot 6 uur bezig. En je krijgt het rapport binnen 3 tot 5 werkdagen.

Hybride taxatie: de nadelen

De nadelen van een hybride taxatie zijn:

  1. De hypotheekverstrekker moet akkoord geven voor een hybride taxatie. Niet iedere hypotheekverstrekker accepteert een hybride taxatie.
  2. Deze taxatievorm is niet mogelijk bij nieuwbouwwoningen, appartementen en unieke objecten, omdat er geen modelwaardes voor deze woningen beschikbaar zijn in de database.
  3. De hoogte van de hypotheek mag maximaal 90 procent van de woningwaarde zijn. Bij een normale taxatie is dit 100 procent. Dat betekent dat je dus over eigen vermogen moet beschikken om de resterende 10 procent en de bijkomende kosten (kosten koper) te kunnen financieren.

Vond je dit artikel nuttig?