Taxatierapport

Een taxatierapport is het bewijs van de werkelijke woningwaarde. In het rapport staat de vrije marktwaarde van een woning. Deze waarde is vastgesteld door een onafhankelijk taxateur. 

Waarom heb ik een taxatierapport nodig?

Gevalideerd taxatierapport inhoud voorbeeld
18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Je hebt een taxatierapport nodig als je de waarde van je woning moet bewijzen. Dit is in bijvoorbeeld de volgende situaties het geval:

 1. het afsluiten of aanpassen van een hypotheek;
 2. het afsluiten of aanpassen van een verzekering voor je huis;
 3. het bepalen van de meerwaarde van een woning na een verbouwing;
 4. het inschatten van de verkoopprijs bij woningverkoop;
 5. het verdelen van bezittingen.

Taxatierapport huis: waar moet je op letten?

Als je het taxatierapport nodig hebt voor aankoop van een woning en/of het afsluiten van een hypotheek, moet je een gevalideerd taxatierapport aanvragen. Dit is een eis van de geldverstrekker. Zo zijn zij verzekerd van een goed taxatierapport. 

Let ook op de geldigheid van een taxatierapport. Taxatierapporten zijn beperkt geldig. De termijn verschilt per geldverstrekker. Meestal is een taxatierapport drie tot zes maanden geldig.

Taxatierapport: wat staat erin?

De taxateur zal het huis taxeren en bepaalt de waarde aan de hand van verschillende factoren. Hiervoor komt hij langs om het huis te bekijken en hij maakt foto's. Bij een taxatie wordt gekeken naar:

 1. het soort huis;
 2. de oppervlakte;
 3. juridische aspecten;
 4. de bouwkundige staat van het huis;
 5. esthetische en architectonische kwaliteit;
 6. de kwaliteit van de afwerking van het huis;
 7. de aanwezigheid van een tuin, garage, balkon etc.;
 8. de locatie. Hierbij kun je denken aan de plaats en de buurt waarin de woning staat. De taxateur kijkt ook naar het vergelijkbare woningaanbod in de omgeving.

Gevalideerd taxatierapport

Soms heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Dit rapport is door een validatie-instituut, zoals de NWWI, gecontroleerd en goedgekeurd. Een taxateur stelt dit rapport op. Het rapport voldoet altijd aan een aantal strenge eisen. Het validatie-instituut controleert het rapport op de volgende items:

 1. de juistheid van de werkwijze van de taxateur;
 2. de correctheid van de onderbouwing van de woningwaarde;
 3. de aanwezigheid van alle vereiste bijlagen.

Als dit allemaal aanwezig is en klopt, dan keurt het instituut het taxatierapport goed. Je hebt dan een gevalideerd taxatierapport. Het voordeel hiervan is dat dit rapport altijd geaccepteerd wordt door de geldverstrekker.

Wanneer heb je een gevalideerd taxatierapport nodig?

Als je een huis wilt kopen, dan moet je voor de hypotheekaanvraag van dat huis een gevalideerd taxatierapport aanvragen. Hierin staat de taxatiewaarde van het huis. Ook als je je hypotheek wilt oversluiten, vraagt de geldverstrekker om een gevalideerd taxatierapport. Zij willen per se dit type rapport, omdat ze dan zeker weten dat zij een goed taxatierapport krijgen dat voldoet aan alle eisen. Je kunt bij een taxateur een gevalideerd taxatierapport aanvragen.

Taxatierapport kosten

Je moet rekening houden met een bedrag tussen de € 250,- en de € 750,- voor een gevalideerd taxatierapport. De kosten van dit rapport verschillen per taxateur. Iedere taxateur bepaalt zelf wat zijn tarief is voor het opstellen van dit rapport. Ook mag hij zelf bepalen welke extra kosten hij berekent. 

Onthoud dat ieder gevalideerd taxatierapport altijd dezelfde inhoud heeft en ook altijd voldoet aan alle eisen die de geldverstrekker stelt aan het rapport. Een rapport van € 250,- voldoet dus aan dezelfde eisen als een rapport van € 750,-. Beide rapporten zijn gecontroleerd en goedgekeurd door het validatie-instituut. En beide rapporten zullen door de geldverstrekker geaccepteerd worden. Als je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt, kun je dus gerust voor de goedkoopste aanbieder gaan.

Vond je dit artikel nuttig?