Overdracht

De overdracht is het doorgeven van het eigendom van de woning aan iemand anders. De overdracht vindt altijd plaats bij de notaris en is de laatste stap in het aankoopproces. Na de overdracht is de woning officieel in jouw bezit.

Overdracht huis: het stappenplan

Tijdens de overdracht wisselt de woning officieel van eigenaar. Je kunt dit proces in drie stappen indelen:

  1. De laatste inspectieronde
  2. Het passeren van de aktes bij de notaris
  3. Verhuizen

Stap 1: De laatste inspectieronde

Voordat je de akte van levering tekent bij de notaris, doe je een laatste inspectieronde in het huis dat je gaat kopen. Deze laatste inspectieronde is jouw verantwoordelijkheid. In de praktijk is het vaak de verkoopmakelaar die deze inspectie ingepland. Als dat niet gebeurt, dan moet je zelf contact met de verkoopmakelaar opnemen. Tijdens deze laatste inspectieronde controleer je of de verkoper het huis oplevert zoals is afgesproken. Let hierbij op de volgende dingen:

Zijn gebreken opgelost? Heeft de verkopende partij toegezegd om bepaalde gebreken op te lossen? Neem de tijd om te controleren of dit (goed) is gedaan.

  • Overname van inboedel. Heb je afgesproken om (een deel van) de inboedel over te nemen? Controleer dan altijd of deze spullen ook echt zijn achtergelaten en in de staat zoals afgesproken.
  • Zijn alle ruimtes leeg? Je wil natuurlijk niet allerlei spullen van de verkoper tegenkomen als je in je nieuwe huis wil trekken. Controleer daarom alle ruimtes en kijk ook in alle kasten.
  • Noteer de meterstanden. Schrijf de meterstanden op tijdens de inspectieronde.

Stap 2: Het passeren van de aktes bij de notaris

Na de laatste inspectieronde ga je samen met de verkopende partij naar de notaris om de koop rond te maken. Als kopende partij moet je rekening houden dat je twee aktes moet tekenen:

  • Akte van levering tekenen. Hierin staan alle afspraken uit de koopakte. De akte van levering teken jij, de verkopende partij en de notaris. Dit is de officiële eigendomsoverdracht. Na het tekenen van de akte van levering staat het huis op jouw naam. Je mag alleen tekenen als de oplevering van het huis gebeurd volgens de afspraken uit de koopakte. Na het tekenen van de akte van levering is de sleuteloverdracht. Jij krijgt dan de sleutels van je nieuwe huis.

  • Hypotheekakte tekenen. De verkopende partij vertrekt zodra de akte van levering is getekend en de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden. Jij gaat daarna, samen met de notaris, de hypotheekakte ondertekenen. Koop je samen met je partner een huis? Dan teken je samen de hypotheekakte. 

Vond je dit artikel nuttig?