Bod uitbrengen huis: het eindbod

Een eindbod is je definitieve bod. Het is het maximale bedrag dat je wilt bieden voor de woning. Hoger of lager ga je niet. De verkoper weet dat ook. Soms doe je een eindbod na een periode van onderhandeling. Er is dan sprake van een vraagprijs of een vanafprijs. Maar het kan ook voorkomen dat je eindbod ook je openingsbod is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het kopen van een woning op inschrijving. 

Waarom een eindbod doen?

Als je een eindbod neerlegt, dan doe je dat met een bepaalde reden. Je wilt de verkoper laten weten dat dit écht jouw laatste bod is. Hij weet dat hij jou als geïnteresseerde koper kwijt is als hij dit bod niet accepteert. Dit kan een goede tactiek zijn als er weinig belangstellenden zijn voor de woning. Een goed eindbod moet voor de verkoper dus onweerstaanbaar zijn. 

Bod uitbrengen huis: in 6 stappen naar een eindbod

Een goed eindbod neerleggen is niet eenvoudig. Je hebt maar één kans. Er is geen mogelijkheid meer tot onderhandelen. Volg daarom de volgende zes stappen voor het neerleggen van een goed eindbod.

  1. Hoeveel kun je uitgeven? Weet wat je financiële mogelijkheden zijn voor je je eindbod neerlegt. 
  2. Hoeveel vind jij de woning waard? Bied niet meer dan jij vindt dat de woning waard is.
  3. Voor hoeveel is de woning ooit verkocht? Dit is informatie die je kunt gebruiken om een goed eindbod te bepalen.
  4. Stel direct de ontbindende voorwaarden op. Maak die aantrekkelijk voor de verkoper door bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering of de bouwkundige keuring weg te laten. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat je de financiering rond kunt krijgen, bijvoorbeeld als je geen hypotheek nodig hebt. Je loopt anders een te groot risico: een boete van 10% van de aankoopprijs. Dat noemen ze ook wel de waarborgsom.
  5. Schrijf een persoonlijke motivatie. De verkoper heeft recht van gunning. Dat betekent dat hij het huis niet hoeft te verkopen aan degene met het hoogste bod. Hij mag kiezen. Dus hij mag het huis ook aan jou gunnen. Niet omdat je het hoogste bod hebt neergelegd, maar omdat jij de beste voorwaarden, of de hoogste gunfactor hebt door jouw persoonlijke motivatie.
  6. Leg je eindbod neer. Nu is het afwachten op de reactie van de verkoper.

Weet je niet zeker of jouw eindbod goed genoeg is? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van de ontbindende voorwaarden of je persoonlijke motivatie? Schakel dan een aankoopmakelaar in. De verkoper zal jouw eindbod veel serieuzer nemen als hij weet dat jij een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld.