Vraagprijs: wat is het?

De vraagprijs van een woning is de prijs die de verkoper vraagt voor zijn huis. De verkoper is vrij om te vragen wat hij wil. Alleen is dat niet altijd verstandig. Je wilt natuurlijk je huis zo snel mogelijk en tegen de beste prijs verkopen. Een goede vraagprijs bepaal je aan de ene kant door te kijken naar het onderhoud, de grootte, het perceeloppervlakte en de extra’s van je woning. Aan de andere kant bepaal je de vraagprijs door goed in de buurt te kijken naar vergelijkbare woningen die verkocht zijn. 

Hoe bepaal je de vraagprijs?

Je bent helemaal vrij om zelf de vraagprijs voor je woning te bepalen. Om je woning zo snel en zo goed mogelijk te verkopen is het verstandig om toch een aantal dingen te onderzoeken bij het bepalen van een goede vraagprijs. Gebruik daarom deze 4 tips voor het bepalen van de juiste vraagprijs van jouw woning.

  1. Kijk naar vergelijkbare woningen in de buurt. Zijn er kortgeleden woningen verkocht bij jou in de buurt? Of staan er vergelijkbare woningen te koop? Kijk naar de verkoopprijs en de vraagprijs van die woningen. Let op het aantal vierkante meters, de ligging, de staat van onderhoud en het soort woning. Gebruik deze informatie om jouw vraagprijs te bepalen.
  2. Vraag aankoopprijzen op bij het Kadaster. Wist je dat het Kadaster de verkoopgegevens van alle woningen in Nederland bijhoudt? Je kunt hier snel de anakoopprijzen van alle woningen bij jou in de buurt opvragen. Ze vragen hier een klein bedrag voor. h
  3. Vraag advies aan een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is de persoon om jou te helpen bij het bepalen van je verkoopprijs. Je kunt meerdere makelaars om advies vragen bij het bepalen van jouw verkoopprijs. Neem het gemiddelde van de verkoopprijzen en je hebt jouw vraagprijs. Je weet nu zeker dat je niet te veel, maar ook niet te weinig voor je woning vraagt.
  4. Bedenk wat je zelf aan de verkoop wil overhouden. Jij weet wat je voor de woning hebt betaald, hoeveel je in de woning hebt geïnvesteerd en in welke staat jouw woning is. Bedenk daarom zelf wat een goede vraagprijs is voor jouw woning. En houd daarbij rekening met het bedrag dat jij graag aan de verkoop over wil houden.

Het verschil tussen de vraagprijs, marktwaarde en de WOZ-waarde

Er is veel verwarring tussen de betekenis van de vraagprijs, marktwaarde (of taxatiewaarde) en WOZ-waarde. Ze hebben allemaal te maken met de waarde van een woning. Toch kunnen deze waarden flink van elkaar verschillen. Hoe zit dat nu precies?

De vraagprijs
De vraagprijs is de strategische prijs van de verkoper. De verkoper gebruikt de vraagprijs om uiteindelijk het bedrag te krijgen dat hij voor zijn woning wil hebben.

De marktwaarde of taxatiewaarde
Een taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning. Hij bekijkt de woning en hangt een waarde aan de woning. Hij gebruikt hiervoor een lijst met vastgestelde feiten. De bijzonderheden van de woning kunnen de markt- of taxatiewaarde van de woning verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een dakkapel of een garage. De waarde die door de taxateur is vastgesteld, gebruikt de bank om de maximale hoogte van je hypotheek vast te stellen.

De WOZ-waarde
De gemeente bepaalt ieder jaar de WOZ-waarde van je woning. WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaak. Dit is een schatting, want de gemeente komt niet naar jouw woning kijken. Al die bijzonderheden die de marktwaarde van je woning verhogen, ziet de gemeente niet. De gemeente gebruikt, om de WOZ-waarde te bepalen, alleen de uiterlijke kenmerken, de locatie en de gemiddelde verkoopwaarde van ongeveer dezelfde woningen in jouw buurt. Daarom is de WOZ-waarde van je woning vaak veel lager dan de taxatiewaarde. 

De WOZ-waarde speelt geen grote rol bij het bepalen van de vraagprijs van een woning. Je doet dit vooral op basis van de taxatiewaarde en natuurlijk wat jij als verkoper minimaal voor de woning wilt hebben.

Hoeveel moet je bieden op een huis?

Hoeveel moet je nu bieden als je een mooie woning op het oog hebt? Is het wel verstandig om de vraagprijs te bieden? Of moet je juist onder de vraagprijs of boven de vraagprijs bieden? Voordat je een bod doet is het goed om niet alleen naar de vraagprijs, maar ook naar de marktwaarde van de woning te kijken. Aan de hand van die bedragen kun je goed inschatten wat de woning waard is. Daarnaast speelt jouw gevoel een rol. Wat heb jij over voor deze woning?

Kom je er niet uit? Schakel dan een aankoopmakelaar in zodra je een bod op een woning wilt doen. Hij of zij kan je goed helpen om het juiste bod te bepalen. Een aankoopmakelaar koopt dagelijks woningen aan. Hij of zij heeft veel ervaring en veel kennis over de woningmarkt en kan je adviseren of je de vraagprijs, of juist onder of boven de vraagprijs moet bieden.

Vond je dit artikel nuttig?