Bod afgewezen zonder tegenbod

Het komt helaas vaak voor dat je bod afgewezen wordt zonder tegenbod. Hoe komt dit? Had je dit kunnen voorkomen? Wat had je anders moeten doen? Dit soort vragen komen in je op als je bod is afgewezen zonder tegenbod. Het antwoord? Ja, je kan dit voorkomen!

Waarom krijg ik geen tegenbod?

Als je een bod doet op een huis, dan wil je het liefst dat jouw bod direct geaccepteerd wordt. En als dat niet lukt, dan wil je op z’n minst een tegenbod ontvangen. Want dan ben je in onderhandeling met de verkoper van het huis. Hij vindt jouw bod goed genoeg om met jou te onderhandelen over de prijs. 

Krijg je geen tegenbod? Dan is je bod niet goed genoeg geweest, of ben je niet flexibel genoeg geweest met je voorwaarden. In deze markt krijg je sowieso niet snel een tegenbod. Kopers bieden vaak flink boven de vraagprijs, waardoor er bijna niet meer onderhandeld hoeft te worden over de prijs. Jouw bod is dan direct een eindbod.

Voorkom afwijzing zonder tegenbod

Zorg ervoor dat jouw bod voldoet aan de eisen en voorwaarden die van belang zijn voor de verkoper. Je kunt dan in veel gevallen een afwijzing zonder tegenbod voorkomen. Het advies is daarom:

  1. Bied niet te laag. Als jouw bod te laag is, dan neemt de verkoper je niet serieus. Je ontvangt daarom ook geen tegenbod. Ook ontvang je geen tegenbod als er andere mensen zijn die een hoger bod hebben gedaan. Komt jouw bod niet in de buurt van het bedrag dat de verkoper er minimaal voor wil hebben? Dan kun je er vanuit gaan dat je geen tegenbod krijgt. 
  2. Benoem de ontbindende voorwaarden. Misschien is je bod wel goed, maar vindt de verkoper jouw ontbindende voorwaarden niet goed genoeg. Als er andere geïnteresseerden zijn met betere ontbindende voorwaarden, dan is de kans groot dat de verkoper jou geen tegenbod doet. Heb jij voldoende financiële middelen? Dan kun je een bod doen zonder behoud van financiering. Ook kun je flexibel zijn over de datum van overdracht. 
  3. Stuur een motivatie mee. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar een goede motivatie kan echt een verschil maken. Schrijf op waarom je het huis graag wilt kopen, vertel iets over jezelf, maak het persoonlijk.

Mijn bod is afgewezen, wat nu?

Heb jij een bod gedaan en heb je geen tegenbod ontvangen? Dan kun je drie dingen doen:

  1. Doe een nieuw en beter bod. Als je geen tegenbod hebt ontvangen, dan was je bod waarschijnlijk te laag. Doe een nieuw, maar hoger bod. Bied nooit meer dan je kunt betalen. En kijk goed naar je ontbindende voorwaarden en je persoonlijke motivatie. Zorg dat je daarmee opvalt.
  2. Wachten. Soms krijg je niet direct een tegenbod, omdat de verkoper in onderhandeling is met een andere bieder. Misschien komen ze er niet uit en wil de verkoper toch nog nadenken over jouw bod. Je kunt daarom wachten en hopen dat je alsnog een tegenbod krijgt.
  3. Bieden op een ander huis. Als je geen tegenbod ontvangt, dan kun je er vanuit gaan dat je het huis niet krijgt. Je gaat verder met je zoektocht naar jouw droomhuis en je biedt op een ander huis.

Laat dus niet direct de moed zakken als je een bod hebt gedaan op een huis en geen tegenbod hebt ontvangen. Wil je je kans op een tegenbod vergroten? Vraag een aankoopmakelaar om je te helpen.