Onder voorbehoud van financiering

Wel of geen voorbehoud van financiering?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Onder voorbehoud van financiering is de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Het geeft jou als koper de zekerheid dat je nog van de koop af kunt als je je financiering niet rond kunt krijgen. Je moet dan wel van twee of drie geldverstrekkers een schriftelijke afwijzing kunnen laten zien.

Voorbehoud van financiering: de gevolgen

Het wel of niet toepassen van een voorbehoud van financiering heeft gevolgen. Hieronder vertellen we wat het gevolg is als je deze ontbindende voorwaarde wel of niet opneemt in je koopcontract

Wel financieringsvoorbehoud

  1. Zekerheid. Als de hypotheek niet geregeld kan worden, dan kun je zonder boete van de koop afzien.
  2. Negatieve gunfactor. Neem je dit voorbehoud mee, dan beïnvloed dat jouw gunfactor negatief. De verkoper kiest minder snel voor jou, omdat hij extra risico loopt dat de koop niet doorgaat als jij de financiering niet rond kunt krijgen.

Geen financieringsvoorbehoud

  1. Positieve gunfactor. Zie je af van het voorbehoud van financiering, dan heeft dan een positief effect op jouw gunfactor. De verkoper weet dat hij minder risico loopt als hij jouw bod accepteert. 
  2. Boete betalen. Stel dat je de financiering toch niet rond kan krijgen, dan moet je als koper de boete van 10 procent van de koopsom aan de verkoper betalen. 

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering: het risico

Besluit je om af te zien van het voorbehoud van financiering, dan neem je een groot risico. Als je de financiering toch niet rond kunt krijgen, moet je de verkoper een boete betalen van 10% van de koopprijs. Zie alleen van dit voorbehoud af als je zeker weet dat je voldoende financiële middelen hebt om de financiering rond te kunnen krijgen. Twijfel je hieraan? Neem dan altijd dit voorbehoud op als ontbindende voorwaarde.

Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Na die drie dagen zit je aan de koop vast. Teken je het voorlopig koopcontract zonder het voorbehoud van financiering, dan zit je na die drie dagen bedenktijd aan de koop vast. 

Vond je dit artikel nuttig?