Zo start je je zoektocht op de woningmarkt

Misschien ben je een starter, of heb je al eerder een woning gekocht. Een woning kopen is altijd ingewikkeld. Je komt begrippen tegen waar je nog nooit van hebt gehoord en je komt in situaties waar je niet bekend mee bent. Als je een woning gaat kopen, kun je wel wat hulp gebruiken.

Vragen voordat je een huis koopt

Je hebt besloten een huis te gaan kopen. Dan is het tijd om te oriënteren op de woningmarkt. Als je je gaat verdiepen in de overspannen woningmarkt, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat voor soort woning wil ik?

Voordat je echt op zoek gaat, moet je weten wat je wil. Bedenk wat je nodig hebt, misschien heb je al een lijstje van dingen die je mooi vindt en wat absoluut niet. Bepaal ook alvast je maximale budget.

  • Wat zijn mijn financiële mogelijkheden?

Online kan je een inschatting maken van je maximale hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld bij independer. Om dit van te voren in te schatten kan je beter op zoek gaan naar een woning binnen jouw financiële mogelijkheid. 

  • Koop je je woning alleen of ga je samen een huis kopen?

Als je samen een huis gaat kopen is het verstandig om samen afspraken te maken in een samenlevingscontract of in partnerschaps- of huwelijkse voorwaarden. Het is niet anders als je alleen een huis gaat kopen. Behalve dat je alleen je hypotheek moet kunnen betalen en zelf voldoende geld moet hebben. 

  • Welke woningen staan te koop?

Funda is voor ons allemaal bekend. Maar wist je dat er meerdere manieren zijn om woningen te vinden? Bij Libero Aankoop kan je 48 - 24 uur van te voren woningen op Funda zien. Dit heeft een voordeel met het inplannen van een bezichtiging. Je kan zeker ook vragen bij vrienden of familie of zij kennissen hebben die gaan verhuizen.

  • Wat kost het kopen van een huis?

Om een huis te kopen heb je altijd eigen geld nodig. De marktprijs is door de taxateur bepaald. De hypotheek kan maximaal 100% van deze prijs dekken. Koop je de woning voor meer dan de taxatiewaarde dan moet je het verschil zelf betalen. Houd er ook rekening mee dat je de kosten koper moet betalen.  

  • Wat kost het bezitten van een huis?

Je hebt als woningbezitter maandelijkse kosten. Deze bestaan uit je hypotheeklasten, verzekeringen en gas/water/licht. Daarnaast betaal je jaarlijks gemeentelijke belastingen. Tot slot heb je ook onderhoudskosten.

Vond je dit artikel nuttig?