Zo start je je zoektocht op de woningmarkt

Als je een huis wilt kopen, kom je veel nieuwe dingen tegen. Of je nu een starter bent of al eerder een woning hebt gekocht, een woning kopen is altijd ingewikkeld. Begrippen waar je nog nooit van hebt gehoord, organisaties die je niet kent en situaties waar je nog niet eerder in hebt gezeten. 

Vragen voordat je een huis koopt

Je hebt besloten een huis te gaan kopen. Dan is het tijd om te oriënteren op de woningmarkt. Als je gaat oriënteren op de woningmarkt, stel je jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn mijn financiële mogelijkheden?
  Je kunt online een inschatting maken van je maximale hypotheek. Dat is altijd een handig startpunt van je zoektocht. 
 • Wat voor soort woning wil ik?
  Voordat je daadwerkelijk op zoek gaat, is het handig om te weten wat je wilt. Bedenk wat je nodig hebt, wat je mooi vindt en wat je absoluut niet wilt. Als je dit allemaal bedenkt, houd je natuurlijk ook al rekening met je financiën. 
 • Welke woningen staan te koop?
  Funda kennen we allemaal, maar dat is niet de enige manier om woningen te vinden. Er zijn andere websites met woningen die niet op Funda staan. Durf ook te vragen aan vrienden en kennissen of zij iemand kennen die gaat verhuizen. 
 • Wat kost het kopen van een huis?
  Als je een huis gaat kopen, heb je altijd eigen geld nodig. De hypotheek dekt 100% van de taxatiewaarde. Als je meer dan de taxatiewaarde betaald hebt voor je woning, moet je het verschil zelf betalen. Daarnaast ben je geld kwijt aan de kosten koper.  
 • Wat kost het bezitten van een huis?
  Als woningbezitter ben je maandelijks geld kwijt aan je hypotheek, verzekeringen en gas/water/licht. Je betaalt jaarlijks gemeentelijke belastingen.