Koopsom

Verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs van een huis
(geüpdatet)
(geüpdate)

De koopsom van een woning is de prijs waarvoor je een woning aankoopt, dus de aankoopprijs van de woning. 

Koopsom woning

De koopsom van een woning wordt bepaald door de verschillende biedingen. In de meeste gevallen wordt een woning in de markt gezet met een vraagprijs. Dat is vaak de prijs die de eigenaar van de woning voor de woning wil hebben. De vraagprijs ligt vaak rond de taxatiewaarde van de woning. De taxatiewaarde wordt door een onafhankelijk taxateur bepaald na de verkoop van de woning. Dat is het bedrag dat de woning waard is. Je kunt maximaal de taxatiewaarde van de woning aan hypotheek krijgen. Alles daarboven zul je met eigen middelen moeten financieren.

Als er veel interesse in een woning is, dan kan dat de koopsom omhoog drijven. Geïnteresseerden bieden tegen elkaar op en dat zorgt voor een hogere koopsom. Bij een huis waar weinig interesse voor is, zal de koopsom iets lager liggen. Helemaal als dat op een markt is waar meer woningen worden aangeboden dan er vraag naar is. 

Koopsom is de prijs na onderhandeling

De koopsom van de woning is de prijs als de onderhandelingen afgerond zijn. Het is de prijs van de woning die in de koopakte staat als je gaat tekenen bij de notaris. Naast de koopsom betaal je ook nog zo’n 6 procent aan aankoopkosten, de zogenoemde kosten koper bij bestaande bouw.  Koop je een nieuwbouwwoning dan heb je die kosten niet. Dan koop je vrij op naam (v.o.n.). De aankoopkosten kun je niet meefinancieren in je hypotheek. Die zul je zelf moeten financieren.

Vond je dit artikel nuttig?