Klushuis kopen

Hier moet je op letten als je een klushuis koopt
19 december 2022 (geüpdatet)
19 december 2022 (geüpdate)

Een klushuis kopen klinkt voor sommige mensen als een spannende en leuke uitdaging. Je kan het huis helemaal naar eigen wens en smaak opknappen. Ben je van plan een klushuis te kopen, dan is het goed om te weten waar je op moet letten. 

  • Weet wat je koopt! Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. De bouwkundige inspecteert het huis op eventuele verborgen gebreken. 
  • Bepaal het maximale bedrag dat je wil en kunt investeren in het klushuis. Wees realistisch en kijk van tevoren goed naar je persoonlijke eisen. Bereken altijd minstens 15% extra voor onvoorziene kosten. Dan ben je altijd goed voorbereid.
  • Neem in je berekening ook mee wat je zelf kan doen en waar je professionals voor inschakelt. Professionals zijn duurder en het is goed om te weten wat de kosten zijn. 
  • Je moet altijd rekening houden met de regels van het bouwbesluit. Dit zijn regels over de bouwnormen, bouwkwaliteiten en bouwvoorschriften van een woning.

In het geval dat je je eigen woning verkocht hebt, dan moet je nog rekening houden met wat extra zaken.

  • Moet er veel gebeuren voordat je er kan wonen, dan moet je bepalen wat je in de tussentijd doet. Ga je bij familie of vrienden wonen? Ga je iets huren? Of kun je zolang in je huidige woning wonen? Als je er direct gaat wonen, maak dan eerst je slaapkamer klaar, dan kun je er al wel slapen. Denk hier vooraf over na, zodat je rekening kunt houden met de eventuele extra kosten.
  • Als je al meubels hebt vanuit je vorige woning, dan moet je deze ook ergens opslaan. De kosten van een inboedelopslag moet je ook meerekenen voor de tijd dat het daar staat. 
@liberoaankoop Wil jij een klushuis kopen? #kluswoning #klushuis #huiskopen ♬ Home Improvement - Loop Ending - lokohighman

Kluswoning: de voor- en nadelen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Weeg ook goed de voordelen en nadelen af, voordat je een klushuis koopt. Het is niet voor iedereen weggelegd. 

Voordelen:

  • Je kan de woning helemaal naar jouw wens opknappen. Muren plaatsen waar je wil, de badkamer en keuken helemaal zelf inrichting. Bijna alles is mogelijk als je je houdt aan de regels van het bouwbesluit. 
  • Het is een investering voor de toekomst. Je koopt het klushuis vaak voor minder geld dan waar je hem uiteindelijk voor kunt verkopen. Doordat jij het huis helemaal opknapt, krijgt de woning meer waarde.
  • De vraagprijs van een klushuis is vaak lager dan een instap-klare woning. Bij het kopen van een klushuis heb je ook nog meer ruimte om te onderhandelen over de prijs. Als er gebreken naar voren komen door de bouwkundige keuring, dan kan je dit meenemen in de onderhandeling. 
  • Je kan je verbouwing meefinancieren met een hypotheek. Laat de taxatiewaarde van je woning vastleggen na de geplande verbouwing. De bank reserveert het deel van de verbouwing in een bouwdepot. De kosten van de aannemer betaal je dan vanuit de bouwdepot. Zijn je verbouwkosten hoger dan getaxeerd? Dan betaal jij de extra kosten met je eigen geld. 

Nadelen:

  • Het is erg lastig om de kosten te voorspellen. Je hebt altijd te maken met onvoorziene kosten, of kosten die hoger uitvallen.
  • Je moet soms een bouwvergunning aanvragen. Ook al mag je de woning helemaal naar jouw wens opknappen, de gemeente wil wel graag weten wat je allemaal gaat doen. Voor bepaalde verbouwingen heb je namelijk een vergunning nodig. 
  • Het kost enorm veel tijd. Naast een fulltime baan en kinderen kan het langer duren dan verwacht. Bereken van tevoren hoeveel tijd je verwacht kwijt te zijn per week.

Vond je dit artikel nuttig?