Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur geeft je advies bij het afsluiten van een hypotheek en andere financiële zaken rondom de aankoop van een woning. 

Dit doet een hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur brengt jouw financiële situatie in kaart, geeft op basis daarvan advies over een hypotheek en helpt je ook met het afsluiten van een hypotheek. Daarvoor heeft hij veel informatie van je nodig. Tijdens het hypotheekadviesgesprek gaat het niet alleen over hoeveel je verdient en hoeveel eigen geld je hebt, maar ook wat jouw toekomstplannen zijn. Bijvoorbeeld of je een kinderwens hebt, minder gaat werken of met pensioen gaat. Je sluit een hypotheek voor een lange tijd af, dus het is belangrijk dat jij de hypotheeklasten kan blijven dragen. De hypotheekadviseur vergelijkt alle verschillende mogelijkheden en zet op een rijtje hoeveel je kunt lenen en wat jouw maandelijkse kosten zullen worden. Ook kijkt hij naar mogelijkheden voor NHG, verzekeringen en een eventuele overbruggingshypotheek. Als jij een passende hypotheek hebt gekozen, stuurt de hypotheekadviseur de benodigde documenten naar de geldverstrekker.

Verschillende soorten hypotheekadvies

Er zijn afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs. 

  • Sommige hypotheekadviseurs werken voor een geldverstrekker. Ze weten alles over de hypotheek en andere financiële diensten van een specifieke geldverstrekker. Het nadeel is dat je alleen een hypotheek van deze geldverstrekker kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is hypotheekadvies van de ING, waarbij je een hypotheek van de ING afneemt.
  • Sommige hypotheekadviseurs werken samen met een paar geldverstrekkers. Je hebt dan al iets meer keuze, maar kunt niet alle geldverstrekkers vergelijken.
  • Sommige hypotheekadviseurs zijn volledig onafhankelijk. Bij zo’n adviesbureau krijg je advies over alle hypotheken. Het maakt niet uit van welke geldverstrekker de hypotheek is. 

Wanneer hypotheekadvies nodig?

Als je een hypotheek afsluit of aanpast, kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Het is niet verplicht om je te laten adviseren, je kunt ook zelf een hypotheek afsluiten of aanpassen. Zonder goede kennis hierover loop je wel het risico om voordelen mis te lopen. Een hypotheekadviseur weet precies waar je op kunt besparen en wat voor jou het beste is.