Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een aparte rekening bedoeld voor het verbouwen van jouw huis. Alle kosten die jij maakt voor het verbouwen van je huis, betaal je uit het bouwdepot. Deze aparte rekening financier je mee in je hypotheek. Je lost dus het bouwdepot samen met de hypotheek af.
Hoe werkt een bouwdepot?
Je geldverstrekker stort het bedrag dat je nodig hebt voor de verbouwing in het bouwdepot. Dat is dus een aparte rekening, speciaal voor de verbouwing. In de meeste gevallen kun je dit geld voor maximaal twee jaar gebruiken. Het geld dat na die twee jaar nog in het bouwdepot zit, wordt automatisch als aflossing gebruikt op je hypotheek. Deze aflossing is vaak boetevrij.
Een bouwdepot werkt anders dan een lopende betaalrekening. Eigenlijk is het zo dat alleen je geldverstrekker toegang heeft tot het bouwdepot. Jij stuurt de facturen van de bouw of verbouwing op naar je geldverstrekker. Hij betaalt de facturen dan direct uit het bouwdepot. Schiet je zelf kosten voor? Dan kan de geldverstrekker het geld naar jouw rekening overmaken. Je kunt dus niet zelf geld opnemen of overmaken uit het bouwdepot. Je ontvangt over het geld in je bouwdepot een rentevergoeding.
Bouwdepot aanvragen
Om een bouwdepot te kunnen krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
- De verbouwing moet een waardevermeerdering zijn voor de woning;
- Het geld uit een bouwdepot kun je alleen gebruiken voor zaken die aan het huis vastzitten. Zoals een dakkapel, uitbouw of vloer. Je kunt het bouwdepot dus niet gebruiken voor losse zaken zoals gordijnen en meubels;
- Je inkomen moet voldoende zijn om het volledige hypotheekbedrag (inclusief verbouwing) te kunnen lenen.
Hoogte van het bouwdepot
Sinds 2018 gelden er andere regels voor het bouwdepot. Je mag maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning (na de verbouwing) lenen. Ook kijkt de geldverstrekker bij de hoogte van het bouwdepot naar de soort verbouwing. Een uitbouw betekent vaak een grote waardevermeerdering van je woning. Deze kosten kun je volledig meefinancieren in de hypotheek. Een badkamer vernieuwen is een kleine waardevermeerdering. Daarom kun je een badkamer of keuken voor 65% meefinancieren.
Bouwdepot berekenen
Wat je woning na de verbouwing waard is, kun je niet zelf bepalen. Dat doet een taxateur. Hij stelt vooraf vast wat de verwachte waarde van de woning is na de verbouwing. Dan weet je ook precies hoe hoog je bouwdepot maximaal kan zijn.
Bouwdepot nieuwbouw
Als je een nieuwbouwhuis koopt is er ook sprake van een bouwdepot. De hypotheek is opgebouwd uit een deel voor de grondprijs en het andere deel voor de prijs van de woning. De grond betaal je bij de notaris. De overige kosten voor de woning brengt de geldverstrekker onder in het bouwdepot. De bouw van het huis wordt dan in termijnen uit het bouwdepot betaald. Over het bedrag in het bouwdepot krijg je een vergoeding. Die vergoeding is vaak gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt.