Afvalstoffenheffing

Je betaalt afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van je huishoudelijke afval. Het is een heffing van je gemeente. 

Hoeveel afvalstoffenheffing moet je betalen?

Wat kost jouw afvalstoffenheffing?
(geüpdatet)
(geüpdate)

De hoogte van je afvalstoffenheffing bepaalt jouw gemeente. Meestal ligt dit tussen de € 137 en de € 362 per huishouden per jaar1. De gemeente kan de hoogte van de heffing op twee manieren berekenen, namelijk op basis van de: 

  • grootte van je huishouden. Hoe groter je huishouden, hoe meer afvalstoffenheffing je moet betalen.
  • hoeveelheid afval die je aanlevert. Je betaalt een vast tarief, maar ook een tarief voor iedere keer dat je je container laat legen.

Wat is Diftar?

Diftar is de afkorting voor gedifferentieerd tarief. Naast een vast tarief, betaal je ook voor het aantal keren dat je je grijze container aan straat zet, of een zak met huisvuil in de ondergrondse container doet. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder vaak je restafval laat afvoeren. Je betaalt dan dus ook minder afvalstoffenheffing.

Afvalstoffenheffing verhuizing

Als je bent verhuisd binnen dezelfde gemeente, dan krijg je geen nieuwe aanslag. Jouw aanslag verhuist mee naar je nieuwe adres. Dat is mogelijk omdat de bedragen voor de afvalstoffenheffing binnen één gemeente hetzelfde zijn. 

Verhuis je naar een andere gemeente? Dan krijg je automatisch een vermindering op je afvalstoffenheffing voor het aantal resterende maanden dat je niet meer in de gemeente woont. Je krijgt van je nieuwe gemeente dan een heffing voor de maanden dat je er wél woont.

1 Bron: Afvalstoffenheffing in 2020 - Afval Circulair

Vond je dit artikel nuttig?