Aankoopstrategie: hoe koop je een huis?

Zo kies je een goede aankoopstrategie bij het kopen van een huis: Informatie verzamelen en keuzes maken
18 november 2021 (geüpdatet)
18 november 2021 (geüpdate)

Je koopt maar een paar keer in je leven een huis. Om dit succesvol te doen moet je de juiste aankoopstrategie gebruiken. Die strategie is voor iedereen anders en hangt af van jouw situatie en van de woning die je wilt kopen.

Huis kopen: Verzamel zoveel mogelijk informatie

Verzamel als eerste zoveel mogelijk informatie over het huis. Dan kun je daarna de beste aankoopstrategie bepalen om het huis te kopen. Probeer de volgende dingen te achterhalen voordat je gaat bieden op een huis:

  1. Is er veel vraag naar het huis? Dit is belangrijk om te weten, want hierdoor weet jij of er veel of weinig ruimte is om te onderhandelen over de prijs en de voorwaarden. Bij veel interesse, moet je een hoger bod neerleggen en meer voorwaarden weglaten om een kans te maken. Bij weinig concurrentie heb je meer tijd en kun je beter onderzoeken waar de grens ligt voor de verkopende partij als het gaat om prijs en voorwaarden. 
  2. Hoe wordt het huis aangeboden? Staat de woning te koop voor een vraagprijs, een vanafprijs, of op inschrijving? Dat heeft zeker invloed op de manier waarop jij het huis moet kopen. Bij een vraagprijs kun je onder, boven of precies de vraagprijs bieden. Bij een vanafprijs kun je alleen de vanafprijs of meer bieden. En bij verkoop op inschrijving heb je maar één kans. Je legt direct een eindbod met voorwaarden neer. Er is geen ruimte om te onderhandelen.
  3. Hoe lang staat het huis te koop? Meestal is het zo dat hoe langer een woning te koop staat, hoe groter jouw kansen op een geaccepteerd bod zijn. Staat een woning lang te koop? Dan kan een bod onder de vraagprijs succesvol zijn.
  4. Wat weet je over de woningmarkt? Er is nu sprake van een krappe woningmarkt. De vraag naar woningen is groter dan het aantal dat beschikbaar is. Als je dat weet, dan weet je dus ook, dat je  snel moeten handelen en dat je bod zeker niet te laag moet zijn. Is er minder of geen krapte op de markt? Dan kun je een andere strategie toepassen. Bieden onder de vraagprijs is dan vaker een mogelijkheid én er is meer ruimte om te onderhandelen over de prijs en de voorwaarden.
  5. Wat is de prijsgeschiedenis van de woning? Kom je erachter dat de woning al in prijs is gedaald? Misschien heeft de verkoper dan haast om zijn woning te verkopen. Dit kun jij meenemen in jouw aankoopstrategie. Zie je dat de prijs onlangs verhoogd is? Dan is er waarschijnlijk veel interesse in de woning en accepteert de verkoper een laag bod minder snel. Je moet dan echt een goed bod neerleggen om een kans te maken.

    De juiste strategie bepalen om jouw droomhuis te kopen is niet makkelijk. Je kunt hierbij hulp vragen van een aankoopmakelaar. Hij weet precies wat er speelt in de woningmarkt en kan je ook goed helpen om in deze bizarre woningmarkt een huis te kopen.

    Huis kopen tips

    Tenslotte geven we je nog drie belangrijke tips. Gebruik die in je voordeel tijdens de onderhandeling

    • Bepaal het ideale bod. Dit is voor iedereen anders. Het ideale bod is afhankelijk van jouw situatie en van de woning die jij wilt aankopen. De aankoopprijs die jij wilt en kunt betalen is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de concurrentie, de prijsstelling, maar ook aan de maximale hypotheek die jij kunt krijgen. Een aankoopmakelaar kan je helpen om het ideale bod te bepalen.
    • De ontbindende voorwaarden. Bij het uitbrengen van jouw bod, geef je ook aan welke ontbindende voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Om meer kans op een geaccepteerd bod te maken, kan het verstandig zijn om bepaalde voorwaarden uit het koopcontract te houden. Wees wel voorzichtig met het weglaten van het voorbehoud van financiering. Het kost je namelijk veel geld als je de financiering uiteindelijk toch niet rond kunt krijgen.
    • De gunfactor. Jouw gunfactor kan de doorslag geven. De verkoper gunt jou de woning. Misschien is jouw bod niet het hoogste, maar passen jouw voorwaarden het beste bij de verkoper. De gunfactor wordt kleiner als je negatief bent over de woning.

    Vond je dit artikel nuttig?