Bouwrente nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning koopt die nog gebouwd moet worden, kun je deze nog niet afgeven als onderpand. Omdat de hypotheekaanvraag nog niet rond is, betaal je bouwrente. Dit zijn de kosten dat de aannemer gebruikt voor de bouw van je woning. Zodra de hypotheek rond is, betaal je geen bouwrente meer. Begint de bouw na het tekenen van een koopcontract, dan betaal je vaak geen bouwrente. In dit geval betaal je geld uit het bouwdepot

Bouwrente berekenen

De aannemer bepaalt de hoogte van de bouwrente. Gemiddeld is dit tussen de 4% en 8%. Dit mag maximaal oplopen tot 15%. 

Is bouwrente aftrekbaar?

Bij een nieuwbouwwoning gebeuren er verschillende dingen die invloed hebben op de aftrekbaarheid van de bouwrente. 

  1. De start van de bouw komt als eerst. Hier heeft de aannemer al kosten gemaakt om de grond te kopen. 
  2. Dan komt de opleveringsdatum
  3. Daarna volgt de datum waarop de woning officieel gekocht is.
  4. De laatste gebeurtenis is het tekenen van de hypotheekakte. Hierna betaal je geen bouwrente meer, maar geld uit het bouwdepot. 

Vanaf de start van de bouw tot en met de officiële koop (1 tot en met 3) is de bouwrente niet fiscaal aftrekbaar. De bouwrente die je vanaf de koop van de woning betaald (punt 4), is wel fiscaal aftrekbaar. 

    Er vallen dus twee onderdelen onder bouwrente. Namelijk bouwrente vóór de koop-/aannemingsovereenkomst en bouwrente na de aankoop.

    1. Voor de overeenkomst, financieringsvergoeding. De aannemer maakt al kosten voordat jij de overeenkomst hebt getekend. Deze kosten zijn voor het stuk grond en eventueel voor het eerste deel van de bouw Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar.
    2. Na de aankoop, uitstelrente. Nadat je de woning hebt gekocht, regel je de hypotheek. Tussen de koop en de hypotheek betaal je uitstelrente. Je hebt namelijk nog geen hypotheek om de bouwkosten te betalen. De kosten van de uitstelrente zijn wel fiscaal aftrekbaar.  

    Hypotheekakte getekend

    Na het tekenen van je hypotheekakte betaal je je aannemer geen bouwrente meer. Maar er kunnen nog steeds kosten worden gemaakt door je aannemer. Hiervoor kan je een bouwdepot aanvragen. Jij geeft bij je geldverstrekker aan dat zij de facturen voor de verbouwing uit het bouwdepot betalen. Het bouwdepot werkt als een spaarrekening, waardoor je rente ontvangt over het geld in het bouwdepot. Omdat het bedrag in je bouwdepot steeds kleiner wordt naarmate de verbouwing vordert, krijg je steeds wat minder geld uit rente. 

    Er zitten wel voorwaarden aan een bouwdepot. Zo verschilt het per bank wat je kan betalen met het geld in het bouwdepot. 

    Vond je dit artikel nuttig?