Woonwensen

Woonwensen bepalen met een checklist

Je zoektocht naar een huis begint met het in kaart brengen van jouw woonwensen. Met onze handige checklist vergeet je niets en kun je je woonwensen overzichtelijk onder elkaar zetten. Dan weet je ook direct wat jouw belangrijkste woonwens is en welke je eventueel wilt laten vallen.

Woonwensen, waar moet ik op letten?

Je weet precies in je hoofd waar jouw droomwoning aan moet voldoen. Om het overzichtelijk te maken kun je een checklist maken van jouw woonwensen. Hier kun je allemaal op letten. 

 1. Woningtype
 2. Omgeving
 3. Bouwsoort
 4. Bouwperiode
 5. Woonoppervlakte
 6. Aantal slaapkamers
 7. Maximale budget

Woningtype

Er zijn heel veel verschillende woningtypes. Bepaal vooraf welk type bij jouw past en je zoektocht is een stuk eenvoudiger. Je kunt denken aan een:

 1. appartement
 2. eengezinswoning
 3. vrijstaande woning 
 4. bungalow
 5. monumentaal pand
 6. woonark

Omgeving

Kijk ook kritisch naar de omgeving waar je wilt wonen. Wil je dicht bij het centrum wonen, of juist liever op een rustige locatie? En welke faciliteiten vind je belangrijk? Moet het winkelcentrum op loopafstand zijn, moeten er scholen in de buurt zijn en het openbaar vervoer? Dit helpt je enorm om het juiste zoekgebied vast te stellen.

Bouwsoort

Ook de bouwsoort is iets waar je rekening mee moet houden. Wil je een woning die instapklaar is, of vind je het prettig dat je alle vrijheid hebt om zelf de indeling van je woning te bepalen? Je hebt keuze uit heel veel bouwsoorten, zoals:

 1. nieuwbouwwoning
 2. bestaande bouw
 3. kavel 
 4. klushuis

Bouwperiode

Iedere bouwperiode heeft zo zijn eigen stijl. Ben je helemaal verliefd op de stijl van een jaren 30 woning? Houd er dan rekening mee dat woningen uit deze bouwperiode ook vaak een onpraktische indeling hebben. Ook zegt de bouwperiode iets over het onderhoud van een woning. Heb je weinig geld voor onderhoud? Stel je woonwens met betrekking tot de bouwperiode dan iets bij en kies bijvoorbeeld voor een woning die onderhoudsvriendelijk is.

Woonoppervlakte

De woonoppervlakte is een belangrijke woonwens. Het is niet altijd mogelijk om te verbouwen, dus je kunt het woonoppervlakte niet altijd vergroten. Bepaal daarom van tevoren wat je minimaal aan woonoppervlakte nodig hebt.

Aantal slaapkamers

Ook dit kan een belangrijke woonwens zijn. Heb je vier kinderen? Dan is een huis met 5 slaapkamers ideaal. Of met een grote zolder, waar je een extra slaapkamer kunt maken. Maar ook als je nog geen gezin hebt, is het verstandig om over het aantal slaapkamers na te denken. Misschien heb je een extra werkkamer nodig, of een fitnessruimte?

Jouw maximale budget

Dit is misschien wel dé belangrijkste woonwens. Want alleen dan weet jij in welk segment koopwoningen jij kunt zoeken. Vind je het lastig om zelf een budget te bepalen? Schakel de hulp in van een professional. Een hypotheekadviseur kan voor je berekenen wat je maximaal kunt lenen.

Bonuswensen

Niet al je woonwensen zijn een harde eis. Maak daarom onderscheid tussen de écht belangrijke woonwensen en de bonuswensen. Die laatste zijn geen harde eis, maar wel mooi meegenomen. Hierbij kun je denken aan die extra slaapkamer, of die tuin op het zuiden. 

Maak een checklist

Hoe kun je nu al die woonwensen overzichtelijk op papier krijgen? Heel simpel, maak een checklist. Schrijf de belangrijkste woonwensen bovenaan en de bonuswensen onderaan. In de afbeelding zie je een voorbeeld van zo’n checklist. Je hoeft alleen nog maar jouw woonwensen in te vullen.

Vond je dit artikel nuttig?