Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een belasting die je betaalt als je een eigen woning hebt. Met deze eigen woning, bouw je vermogen op. Je profiteert dan meer van je woning dan iemand die huurt.

Doel eigenwoningforfait

Het doel van het eigenwoningforfait is de eigenaar belasten voor het voordeel dat hij of zij geen woning hoeft te huren en voor het woongenot dat hij of zij heeft van een eigen woning.

Met een eigen woning bouw je, volgens de Belastingdienst, vermogen op. Dat levert een voordeel op ten opzichte van iemand die huurt. Een andere ‘opbrengst’ is het woongenot (een opbrengst in natura). Deze beide voordelen worden belast met het eigenwoningforfait. Daarom moet je een bedrag (het eigenwoningforfait) bij je inkomen optellen en daar inkomstenbelasting over betalen. Je betaalt deze belasting alleen voor de woning die jouw hoofdverblijf is.

Hoe bereken je eigenwoningforfait?

De hoogte van het eigenwoningforfait is altijd een vast percentage van de WOZ-waarde van de woning. Hoe hoger je WOZ-waarde, hoe hoger het eigenwoningforfait. De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde van je woning. Je hoeft zelf niet je eigenwoningforfait uit te rekenen. De belastingdienst vult dit al voor je in.

WOZ-waarde woning

Eigenwoningforfait 2022

€ 0 tot € 12.500

0%

€ 12.500 tot  € 25.000

0,15%

€ 25.000 tot  € 50.000

0,25%

€ 50.000  tot  € 75.000

0,35%

€ 75.000 tot  € 1.130.000

0,45%

Boven € 1.130.000

€ 5.085 voor het bedrag tot € 1.130.000 en 2,35% over de waarde daarboven

Is je eigenwoningforfait aftrekbaar?

Nee, je eigen woningforfait is niet aftrekbaar. Het is een bedrag dat je juist bij je inkomen optelt en waarover je belasting betaald. Vaak is het omschreven als ‘het woongenot’ van het hebben van een eigen huis. 

Eigenwoningforfait en hypotheekrente

Hoeveel hypotheekrente je van je inkomstenbelasting mag aftrekken is ook afhankelijk van de hoogte van het eigenwoningforfait. Je mag namelijk alle rente die je in één jaar boven het eigenwoningforfait betaald aftrekken van je inkomstenbelasting in box 1. Dat bedrag is de aftrekpost die we hypotheekrenteaftrek noemen.

Geen hypotheek? Wel eigenwoningforfait?

Heb je je woning helemaal afbetaald? Of heb je nog maar een kleine hypotheekschuld over? Dan is de kans groot dat je betaalde hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. In dat geval heb je recht op een aftrek omdat je geen of weinig eigenwoningschuld hebt. Dit is de Wet Hillen. De aftrek is vaak gelijk aan het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten zoals de rente. Op de site van de belastingdienst lees je hier meer over.

Vond je dit artikel nuttig?