Kosten koper

Kosten koper (kk) zijn alle kosten die je hebt bij het aankopen van een woning: notariskosten, hypotheekakte, leveringsakte en overdrachtsbelasting. Eventueel ook nog makelaarskosten, bankgarantie, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en bouwkundige keuring.

25 november 2022 (geüpdatet)
25 november 2022 (geüpdate)

Onder kosten koper vallen officieel alleen de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Maar over het algemeen bedoelt iemand met kosten koper alle kosten die horen bij de aankoop van een bestaande woning. Je moet dan denken aan:

    1. Overdrachtsbelasting
    2. Notariskosten
    3. Taxatiekosten
    4. Advies- en bemiddelingskosten
    5. NHG-kosten
    6. Bankgarantie
    7. Makelaarskosten
    8. Bouwkundige keuring

      Je maakt niet altijd al deze kosten als je een woning koopt. 

      Wat valt onder kosten koper?

      Kosten koper is de overdrachtsbelasting en de notariskosten. 

      Overdrachtsbelasting

      Als je een woning koopt, dan moet je overdrachtsbelasting betalen. Dat is 0%, 2% of 8% van de koopsom. Het is mogelijk om eenmalig gebruik te maken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Je moet dan bij de notaris schriftelijk verklaren dat de woning jouw hoofdverblijf is. Je moet wel aan twee voorwaarden voldoen:

      1. Je bent jonger dan 35 jaar.
      2. De koopsom van de woning is maximaal € 400.000,-. 

      Notariskosten

      Als je een huis koopt, dan ben je verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris maakt de aktes op die nodig zijn voor de overdracht. Dat is de leveringsakte en de hypotheekakte. Iedere notaris rekent hiervoor een eigen tarief. Ook betaal je de notaris voor de inschrijving van de aktes bij het Kadaster

      Hoe zit het bij een nieuwbouwwoning?

      Koop je een nieuwbouwwoning? Dan heb je niet te maken met de Kosten koper. Je koopt een nieuwbouwwoning altijd vrij op naam. Bij een nieuwbouwwoning is er geen sprake van overdrachtsbelasting en de woning wordt automatisch op jouw naam gezet. De kosten die je bij de notaris maakt, zitten bij de koopsom in.

      Vond je dit artikel nuttig?