VvE

Als je een appartement koopt, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dat is verplicht. De VvE regelt het onderhoud van het hele gebouw, heeft de splitsingsakte en beheert de spaarpot. Ieder lid betaalt maandelijks een bijdrage aan de VvE.

VvE beheer: waar moet je op letten?

Heb je je oog laten vallen op een appartement? Doe dan goed onderzoek naar de VvE van dat appartementencomplex. Als het goed is heeft de verkoopmakelaar alle stukken van de VvE. Je kunt al je vragen aan hem of haar stellen. Ook kun je bij het Kadaster de splitsingsakte van het gebouw opvragen. 

Verdiep je ook in de financiën van de VvE. Sinds 2018 moeten VvE’s verplicht een reservefonds hebben, maar veel VvE’s hebben dit nog niet geregeld. Let op de volgende dingen als je een appartement wil kopen:

  1. Is de VvE ingeschreven in het Handelsregister?
  2. Zijn er jaarstukken van vergaderingen beschikbaar?
  3. Wanneer was de laatste vergadering?
  4. Heeft de VvE een reservefonds?
  5. Heeft de VvE inzicht in de splitsingsakte?

Is het antwoord op deze vragen een ‘ja’ en is er recent nog een laatste vergadering geweest? Dan kun je ervan uitgaan dat je met een actieve VvE te maken hebt. Geen zorgen dus. Je kunt met een gerust hart dit appartement kopen.

Vereniging van Eigenaren

Als eigenaar van een appartement betaal je iedere maand een vast bedrag aan de VvE. Dat geld gebruikt de VvE voor onderhoud en andere gezamenlijke kosten. Een actieve VvE heeft een bestuur, vergadert minimaal 1 keer per jaar en legt verantwoording af over het beheer. Daarnaast heeft een actieve VvE een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering en is er inzicht in de splitsingsakte. 

Slapende VvE

Kun je niets vinden over de activiteiten van de VvE, dan heb je misschien wel te maken met een slapende VvE. Is dat het geval, dan loop je een groot risico als je hier een appartement koopt. Je hebt dan veel minder zekerheid over de gezamenlijke financiën en groot onderhoud. Het is namelijk de Vereniging van Eigenaren die beslist over alles wat er gebeurt met de delen van het gebouw die gezamenlijk zijn. 

Een slapende VvE herken je vaak aan het ontbreken van documentatie op het gebied van financiën en groot onderhoud. Je kunt een slapende VvE actief maken door een bestuur aan te stellen, zorgen voor een inschrijving in het Handelsregister en een vergadering te plannen. Daarna zul je er regelmatig energie in moeten steken om de VvE actief te houden.

Vond je dit artikel nuttig?