Vriendenhypotheek: Huis kopen met vrienden

De voordelen en nadelen van een vriendenhypotheek

Samen met je vrienden een woning kopen, lijkt dé oplossing in deze bizarre woningmarkt. Je kent elkaar vaak door en door, dus samen in een huis wonen zou geen enkel probleem moeten zijn. Toch moet je er goed over nadenken. Want een huis kopen met een vriend is heel anders dan een woning delen met je vriend. Het gaat hierbij om een flinke investering, dus je moet wel zeker weten dat je ook op financieel gebied een goede match bent.

Vriendenhypotheek: zo werkt het!

Lijkt het jou wat om samen met je vrienden een huis te kopen? Dan heb je eigenlijk twee mogelijkheden. Eén van jullie koopt het huis en de ander trekt bij hem of haar in en betaalt maandelijks huur. De woning moet je dan onderverhuren en je moet hiervoor toestemming krijgen van de bank. De vriend die het huis koopt, moet wel voldoende inkomen hebben om de hypotheek af te kunnen sluiten. En dat is nu juist vaak het probleem. Je hebt juist beide inkomens nodig om de woning te kunnen financieren. Dan kan de vriendenhypotheek uitkomst bieden. Je sluit dan samen een hypotheek af om de woning te kopen. De woning staat dan op naam van jullie beiden. 

Kun je ook met meer dan 1 vriend een huis kopen?

Ja, ook dat is mogelijk. Maar dan wordt het direct nog wel een stuk ingewikkelder. Houd er ook rekening mee dat niet iedere hypotheekverstrekker deze mogelijkheid aanbiedt. En als je met drie of meer mensen een woning koopt, is het maken van goede afspraken nóg belangrijker. Een hypotheekadviseur kan je hierbij goed adviseren. Hij of zij weet ook vaak welke geldverstrekkers hier open voor staan.

Een huis kopen met vrienden: maak goede afspraken!

Het klinkt geweldig en het lijkt dé oplossing: een huis kopen samen met jouw vrienden. Toch is het ingewikkelder dan je denkt en kan het ook volledig misgaan. Maak daarom vooraf goede, duidelijke afspraken. Zet die op papier, zodat je iets hebt om op terug te vallen. 

Financiële zaken

Allereerst de financiële zaken. Wie betaalt wat? Denk hierbij aan het betalen van de maandelijkse aflossing en rente, maar ook de verplichte woonhuisverzekeringen. En als er reparaties of onderhoud gedaan moet worden aan de woning? Hoe gaan jullie daarmee om? Storten jullie maandelijks een bedrag voor reparaties en onderhoud op een rekening? Allemaal zaken waar je vooraf goed over na moet denken en waar je goede afspraken over moet maken.

Praktische zaken

Er zijn heel veel praktische zaken waar je goede afspraken over moet maken als je met een van je vrienden een huis koopt en dus ook samen gaat wonen. Wie krijgt de grootste slaapkamer? Hoe ga je om met het ontvangen van gasten? Voer je gezamenlijk een huishouden? Eet je samen? Gebruiken jullie dezelfde pannen, borden, kopjes en bestek? En het schoonmaken? Nemen jullie een schoonmaakster of verdelen jullie zelf de taken?

En wat spreek je af als een van jullie een partner ontmoet en met diegene wil samenwonen? Dat heeft gevolgen voor de hypotheek. Jij kunt jouw deel verkopen aan de ander, maar die ander moet dan wel voldoende inkomen hebben om de volledige hypotheeklast te kunnen dragen. Is dat niet het geval, dan kan dat betekenen dat jullie de woning moeten verkopen en beiden op zoek moeten naar een andere woning. 

Koop je samen een woning? Dan ben je elkaars fiscale partner 

Koop je samen met een van je vrienden een woning en dus een gezamenlijke hypotheek hebben, dan ben je automatisch elkaars fiscale partner. Je bent allebei aansprakelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Kan een van beide de hypotheek niet meer betalen, dan komt de bank bij de ander om het bedrag alsnog te vorderen. 

Afspraken op papier vastleggen

Wil je gebruikmaken van de vriendenhypotheek? Zorg er dan voor dat je vooraf alles goed hebt vastgelegd op papier. Op die manier krijg je achteraf nooit problemen. Een hypotheekadviseur kan je advies geven over welke zaken je écht vast moet leggen voordat je samen met een van je vrienden een woning koopt.

De voordelen en nadelen van de vriendenhypotheek

Een huis kopen samen met een van je vrienden kan dé oplossing zijn voor jou als starter op de woningmarkt. Houd er rekening mee dat de vriendenhypotheek voordelen en nadelen kent.

Vriendenhypotheek: de voordelen

  1. Door het samenvoegen van meerdere inkomens, kun je een hoger bedrag lenen bij de bank. De kans dat jullie een woning kunnen kopen is nu veel groter.
  2. Je kunt alle (maand)lasten door twee delen.
  3. Je woont niet alleen, dus het is veel gezelliger om samen in een huis te wonen.

Vriendenhypotheek: de nadelen

  1. Het huis is niet van jou alleen. Je moet het delen.
  2. Je bent samen aansprakelijk. Kan je vriend de maandlasten niet meer betalen, dan ben jij het eerste aanspreekpunt van de bank.
  3. Het is belangrijk samen goede afspraken te maken over de indeling van de kamers, het huishouden, de kosten voor boodschappen, onderhoud en reparaties. Maar ook over het ontvangen van gasten en de schoonmaak van de woning.
  4. Je bent elkaars fiscale partner.

Schakel een expert in als je een woning koopt met vrienden 

Denk je erover na om een woning met een vriend te kopen? Schakel dan een expert in. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden. En omdat het om een flinke investering gaat, is het belangrijk dat alle financiële en praktische zaken goed geregeld zijn.

De adviseurs van Libero Financieel willen je hier graag bij helpen. Plan direct een gratis adviesgesprek en kom erachter wat jouw mogelijkheden zijn.

Afspraak maken

Vond je dit artikel nuttig?