Familiehypotheek: wat is het?

Een familiehypotheek betekent dat je geld leent bij een familielid voor de aankoop van een eigen woning. Je leent geld bij een familielid in plaats van bij de bank. Het bedrag mag het gehele verkoopbedrag zijn of een deel hiervan, bijvoorbeeld als aanvulling van een gewone hypotheek. Het is belangrijk dat je samen met het familielid voorwaarden voor de lening opstelten die afspraken bij een notaris vastlegt. Afspraken maak je over het te lenen bedrag, de looptijd, de manier van aflossing, eventuele rente en wat voor jullie nog meer belangrijk is. 

Voorwaarden familiehypotheek

De voorwaarden bij een familiehypotheek zijn anders dan bij de bank. Je mag dit zelf opstellen, maar het moet wel aan een aantal eisen voldoen.
Wil je in aanmerking komen voor belastingaftrek? Dan moeten de voorwaarden hetzelfde zijn als bij de bank. De lening moet je dan gebruiken om een woning te kopen, te onderhouden of te verbouwen. De lening moet binnen 30 jaar afgelost zijn. Je mag zelf beslissen of je dit doet via een lineaire of annuïteiten aflossing. De lening moet je aanmelden bij de Belastingdienst. Dat kun je doen via je aangifte inkomstenbelasting. 

Rente familiehypotheek

Omdat je familie bent, is het makkelijker om onderling afspraken te maken. Toch moet de familiehypotheek aan een aantal eisen voldoen. De rente van een familiehypotheek moet vergelijkbaar zijn met de rente van een lening bij de bank. Het mag dus niet veel hoger of veel lager zijn dan de rente bij de bank. Als de rente niet marktconform is, geldt de lening als een schenking. In het geval van een schenking zit er een maximaal bedrag aan het te geven bedrag. 

Familiehypotheek: de voor- en nadelen

Om een goede beslissing te maken, is het verstandig om de voor- en nadelen van een familiehypotheek af te wegen. 

Voordelen:

  • Je kan meer hypotheek krijgen dan de maximale taxatiewaarde.
  • Voor je familie is het een goede investering. Je familie verdient hier meer geld aan dan wanneer ze het geld op een spaarrekening zetten. 
  • Je kunt een hogere rente vragen en dat is gunstig voor jou en je familielid (maximaal anderhalf keer het marktconform tarief). Beide partijen hebben hier voordeel aan, aangezien de rente fiscaal aftrekbaar is voor jou en de rente-inkomsten niet belast zijn voor je familielid die het bedrag uitleent. 

Nadelen:

  • Het is een groot risico voor je familie. Wanneer je de voorwaarden niet bij een notaris vastlegt, hebben zij wettelijk geen officiële voorwaarden waar zij op terug kunnen vallen als jullie het oneens zijn. 
  • Er bestaat een risico dat de familieverhouding door de lening verandert. Bespreek daarom van tevoren met iedereen die betrokken is de voorwaarden zijn. 

Vond je dit artikel nuttig?