Woonlastenverzekering

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering keert bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid een bedrag uit, zodat je (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen. 

Het afsluiten van een woonlastenverzekering is niet verplicht als je een koopwoning hebt. Ook kun je zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag bepalen. Dat is maximaal jouw bruto woonlasten

Twee soorten dekkingen

De woonlastenverzekering bestaat uit twee soorten dekkingen:

  1. Dekking bij arbeidsongeschiktheid
  2. Dekking bij werkloosheid

Arbeidsongeschiktheidsdekking
Als je arbeidsongeschikt wordt en je hebt een woonlastenverzekering afgesloten, dan krijg je maandelijks het bedrag dat je hebt verzekerd uitbetaald. Je kunt zelf de hoogte van dat bedrag bepalen. Het is maximaal jouw bruto woonlasten (hypotheek en verzekeringen). De uitkering stopt uiterlijk op het moment dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Dekking bij werkloosheid
Je kunt je ook verzekeren op het risico van werkloosheid. Dit is een tijdelijke uitkering. De meeste verzekeraars keren maximaal 12 keer uit. Dat is dan dus maximaal één jaar. In het geval van werkloosheid is deze verzekering bedoeld als tijdelijke oplossing. 

Verschil met arbeidsongeschiktheidsverzekering

De woonlastenverzekering is niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij die laatste kun je tot 80% van je inkomen verzekeren. Met een woonlastenverzekering kun je alleen je bruto woonlasten verzekeren. Dus alleen je woonlasten: hypotheek en verzekeringen. Je verzekert dan dus niet je inkomen. Als je in loondienst bent, ben je automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Je kunt dan een woonlastenverzekering afsluiten, om zeker te weten dat je in zo’n geval je woonlasten kan blijven betalen. Wil je weten wat in jouw situatie de beste verzekering is? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Vond je dit artikel nuttig?