Bouwjaar woning

Het bouwjaar zegt iets over de staat van de woning. Iedere bouwperiode heeft voor- en nadelen. Zo zijn jaren 30 woningen erg populair om hun karakteristieke kenmerken. Denk aan de hoge plafonds en de mooie glas-in-loodramen. Maar deze woningen zijn vaak slecht geïsoleerd en dus niet energiezuinig. Per bouwperiode hebben we de voordelen en nadelen opgesomd.

Woning voor 1920

Woningen die voor 1920 gebouwd zijn, voldoen nog niet aan de eisen van de Woningwet. Vanwege het woningtekort zijn deze woningen snel gebouwd. Deze woningen staan vaak rondom het centrum van de stad. Let bij woningen voor 1920 vooral op:

  1. De kozijnen. Die zijn vaak van hout en dus onderhoudsgevoelig.
  2. De isolatie van de woning. Een slecht geïsoleerde woning betekent vaak een hoge energierekening. Ook veroorzaakt dit vochtdoorslag. 
  3. Stalen lateibalken die drukken vaak de gevel naar buiten, wat erg duur is om te herstellen. 

Laat bij een woning die voor 1920 gebouwd is, altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Dan heb je goed inzicht in de huidige bouwkundige staat van de woning.

Jaren 30 woning

Een jaren 30 woning is op dit moment erg populair. De bouwtechnische staat van deze woningen is beter dan van de woningen die hiervoor gebouwd zijn. Nieuw aan deze woningen is de spouwmuur. Hierdoor verminder je vochtproblemen. De spouwmuur vind je eigenlijk in alle jaren 30 woningen terug. Let bij jaren 30 woningen vooral op:

  1. De vaak slechte isolatie van de woning zorgt voor een hoge energierekening. 
  2. Het leidingwerk, riolering en de elektra zijn vaak verouderd en moet je vernieuwen. 
  3. Deze woningen hebben vaak een onpraktische, maar zeer herkenbare indeling. Denk aan een erker aan de voorzijde, kleine raampjes met glas-in-lood, hoge plafonds van soms wel 3 meter hoog en natuurlijk de en suite deuren met glas-in-lood. Maar denk ook aan de onpraktische kleine ruimtes.

    Woning tussen 1945 en 1970

    Na de oorlog was er weer een woningtekort. De woningen die tussen 1945 en 1970 gebouwd zijn, zijn snel gebouwd. Let bij deze woningen vooral op:

    1. Asbest. Tussen 1945 en 1978 is vaak asbest gebruikt in gevels en daken. Je kan er vanuit gaan dat er asbest verwerkt is in een woning in deze periode. Wanneer je de asbest niet beschadigd is er geen probleem.
    2. Van 1965 tot 1981 zijn woningen gebouwd met geprefabriceerde betonnen vloeren van het fabricaat Kwaaitaal of Manta. Deze vloeren zijn gevoelig voor betonrot of schade.
    3. In deze periode zijn de kozijnen vaak gemaakt van vurenhout. Dit hout staat bekend snel te rotten (houtrot).

      Woning tussen 1970 en 1980

      Woningen gebouwd tussen 1970 en 1980 gebouwd, zijn kwalitatief goede woningen. Er is veel gebruikgemaakt van onderhoudsarme materialen, waardoor de kosten voor onderhoud laag liggen. Ook zijn deze woningen vaak goed geïsoleerd. Let bij woningen tussen 1970 en 1980 vooral op:

      1. Het voegwerk, dit is in deze periode niet altijd even goed uitgevoerd
      2. De Cv-ketel. Ketels uit deze periode hebben een aansluiting met een andere diameter dan Cv-ketels van nu. Let hier goed op als je de ketel wil gaan vervangen
      3. De aandachtspunten van de periode 1945 tot 1970 gelden ook voor de woningen in deze periode. 

      Woning tussen 1980 en 1990

      In deze bouwperiode stond duurzaamheid centraal. Zo zie je bij deze woningen vaak dubbel glas, isolerende maatregelen en kunststof kozijnen. Let bij woningen tussen 1980 en 1990 vooral op:

      1. Asbest. In deze bouwperiode maakte men minder gebruik van asbest. Maar er kan altijd asbest verwerkt zijn in deze woningen.
      2. Net zoals in 1945 tot 1970 werd er ook in deze periode gebruikgemaakt van Kwaaitaal en Manta betonvloeren. Deze vloeren zijn gevoelig voor betonrot of schade.

      Woning na 1990

      Na 1990 is het Bouwbesluit ingevoerd. Hierin staan alle bouwnormen en bouwvoorschriften. Alle bouwwerken moeten aan deze voorschriften voldoen. Door het Bouwbesluit is de kwaliteit van woningen flink verbeterd. Deze woningen zijn gebouwd met onderhoudsarme bouwmaterialen. Door de isolerende maatregelen zijn de stookkosten lager.

      Nieuwbouw

      Bij nieuwbouw kun je zelf bepalen hoe jouw huis eruit komt te zien. Deze vrijheid heeft wel een prijskaartje, nieuwbouwwoningen zijn relatief duur. Ook hoef je de komende jaren nog geen groot onderhoud te doen. 

      Vond je dit artikel nuttig?