Huurwoning kopen

Het is mogelijk om een huurwoning te kopen. Dit kan je eigen huurwoning zijn die je huurt van een particuliere verhuurder of van een woningcorporatie. Maar het kan ook een huurwoning zijn waar je niet zelf in woont. 

Huurwoning kopen: waar moet je op letten?

Koop je een huurwoning, dan moet je letten op de volgende dingen:

  1. De technische staat van de woning. Het is verstandig om een bouwkundige keuring uit te voeren, zodat je inzicht hebt in de bouwkundige staat van de woning.
  2. Afspraken over doorverkoop. In het koopcontract kan de verhuurder afspraken opnemen over doorverkoop. Een afspraak kan zijn dat je de woning eerst weer aan de verhuurder of corporatie moet aanbieden als je de woning binnen een aantal jaar weer wil verkopen.

Voordelen en nadelen van het kopen van je eigen huurwoning

Het kopen van je eigen huurwoning heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. 

De voordelen:

  1. Je kent het huis, dus je weet precies wat je koopt.
  2. Alle verbeteringen die jij hebt aangebracht, zijn nu ook jouw eigendom.
  3. Je hebt geen verhuiskosten.
  4. Je kunt de woning vaak tegen een gunstige prijs kopen van de verhuurder.

De nadelen:

  1. Je kijkt zelf vaak niet kritisch genoeg naar de woning. Is het huis de verkoopprijs waard? Moet je veel kosten maken om de woning weer in perfecte staat te krijgen? Is er sprake van achterstallig onderhoud? Laat daarom altijd een waardebepaling uitvoeren door een onafhankelijk taxateur.
  2. Heb je voldoende buffer om zelf het onderhoud te betalen voor de woning? Eerder deed de verhuurder dit. Nu moet je zelf al het onderhoud betalen.
  3. Je hebt te maken met een niet-zelfbewoningsclausule. Hierdoor ben jij zelf verantwoordelijk voor eventuele gebreken. We leggen in de alinea hieronder uit hoe dat precies zit.

Huurwoning kopen: let op de niet-zelfbewoningsclausule

Koop je een huurwoning, dan heb je vaak te maken met de niet-zelfbewoningsclausule. Hierin staat dat de verkoper zelf NIET in de woning heeft gewoond en dus ook niets weet van de eigenschappen en/of gebreken die hij wel zou weten als hij wél zelf in de woning woonde. Door de niet-zelfbewoningsclausule aan de koopovereenkomst toe te voegen zijn al deze eigenschappen en/of gebreken voor het risico van de koper. 

Koop je eigen huurwoning door middel van huurkoop

Huurkoop is een optie als je je eigen huurwoning wil kopen, maar de financiering niet rond kan krijgen. Bij huurkoop koop je je huis door het te huren van de verhuurder. Alleen bestaan je maandlasten dan uit een deel huur en een deel aflossing. Zo word jij steeds meer eigenaar van het huis en de uiteindelijke koopsom wordt steeds lager. Uiteindelijk kun je de koopsom wél financieren met een hypotheek. Zo kun je dus alsnog jouw droomhuis kopen.

Vond je dit artikel nuttig?