Bereidstellingsprovisie: wat is het?

Wat is een bereidstellingsprovisie bij een hypotheekofferte?
(geüpdatet)
(geüpdate)

Als je een huis gaat kopen, ga je bij de bank langs om een hypotheek aan te vragen. De bank maakt voor jou een hypotheekofferte op, waarin alle afspraken en kosten voor de hypotheek staan. De hypotheekofferte is tijdelijk geldig. Soms kun je de offerte nog niet accepteren. Bijvoorbeeld omdat je moet wachten op de sleutels van je nieuwe woning. Dan kun je de periode van je hypotheekofferte verlengen. Dat heet een bereidstellingsprovisie. 

Geldigheid hypotheekofferte

De rente verandert continu. Daarom is je hypotheekofferte maar tijdelijk geldig. Op je hypotheekofferte staan de offertedatum en een uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod van de hypotheekofferte geldig is. Dit is de uiterste datum waarop je je getekende hypotheekofferte kan terugsturen naar de bank. De passeerdatum geeft aan tot wanneer je naar de notaris kan om de hypotheekakte te tekenen. Doe je dit niet voor deze datum? Dan is de offerte niet meer geldig. 

Bereidstellingsprovisie: de kosten

De kosten van een bereidstellingsprovisie verschillen per geldverstrekker. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de kosten bij verschillende banken. Bij sommige banken kun je gratis je hypotheekofferte verlengen. Het nadeel hiervan is dat je wel annuleringskosten moet betalen als je je offerte annuleert. 
De bereidstellingsprovisie die je moet betalen, is wel aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Vond je dit artikel nuttig?